Στο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών επιμένει η Γερμανία

Στην επιμονή της Γερμανίας για την εφαρμογή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Επικαλούμενη αναφορές που έγιναν το Σάββατο στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζει ώστε να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ ένα σχέδιο φορολόγησης των συναλλαγών σε μετοχές και ομόλογα.

Σημειώνεται πως 11 χώρες της ΕΕ, ήτοι οι Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σλοβακία, έχουν συμφωνήσει από τον Ιανουάριο του 2013, να εισάγουν το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ άλλες χώρες όπως η Βρετανία είναι σφόδρα αντίθετες σε αυτό.

Κατά τους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο ότι η επιβολή του φόρου στις 11 χώρες θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο ως ένα πρώτο στάδιο και πως μετά θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες προκειμένου να πειστούν και τα άλλα κράτη να συμμετάσχουν.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η επιβολή ενός φόρου που θα εκτείνεται μόνο σε 11 από τις 28 χώρες της ΕΕ είναι «αδέξια», γιατί δεν συνάδει με τα σχέδια που αναπτύσσονται στις Βρυξέλλες για καλύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών σε όλη την ΕΕ.

Οι FT σημειώνουν πως η Ευρωπαϊκή Ε επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για αυτή την πρωτοβουλία, γνωστή ως Ένωση Κεφαλαιαγορών , μέσα στον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι η φορολογία στις συναλλαγές θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.