Συνέχιση της απομόχλευσης ζητά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Να συνεχίσουν τη διόρθωση των ισολογισμών τους και τη διαδικασία απομόχλευσης τους προτρέπει τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τους κινδύνους και τις ευπάθειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Η ΕΒΑ σημειώνει ότι ο δείκτης απομειωμένων και μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς τα συνολικά δανειακά χαρτοφυλάκια παραμένει σε ανησυχητικά ψηλά επίπεδα. «Ο δείκτης των απομειωμένων και καθυστερημένων δανείων στα συνολικά δάνεια αυξήθηκε και παραμένει ανησυχητικά ψηλός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και η απαιτούμενη αναδιάρθρωση των καταχρεωμένων εταιρειών και νοικοκυριών μπορεί να αποτελέσουν σημαντικές προκλήσεις στη διατήρηση των επαρκών κεφαλαιακών επιπέδων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, σημειώνει πως η συνεχιζόμενη διόρθωση των ισολογισμών κάποιων τραπεζών και η αναδιάρθρωση θα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή υπογραμμίζει πως η βελτίωση στην εμπιστοσύνη επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους πριν από τη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και να συνεχίσουν τη διόρθωση των ισολογισμών τους.

Όπως αναφέρει, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα επιτρέψουν στις τράπεζες να συνεχίσουν τη διόρθωση των ισολογισμών τους μέσω αναγνώρισης ζημιών και πρόσθετων προβλέψεων, χωρίς να επιδεινώνονται τα απόλυτα επίπεδα των κύριων ίδιων βασικών κεφαλαίων (Core Tier 1).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.