Συνεδριάζει το Euro Working Group

Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group, εν όψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες -στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό- αλλά και του Eurogroup της Παρασκευής.

O ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναχωρήσει για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου και θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Με τη χώρα να φτάνει στα όρια των ταμειακών της αντοχών -γεγονός που πιστοποιείται και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι χρειάζεται ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ για μισθούς και συντάξεις Απριλίου, για να δηλώσει μετά ότι τελικά βρέθηκαν τα χρήματα- στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η Αθήνα είναι μια «έκθεση προόδου», η οποία θα συνοδευτεί από μία δήλωση την Παρασκευή και θα λειτουργεί ως βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία είτε αυτή επιτευχθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου είτε μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως έχουν αφήσει να διαφανεί με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο για ένα ενδεχόμενο Grexit, η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, ενώ η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες θεωρείται καθοριστικής σημασίας τουλάχιστον όσον αφορά στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ήδη ακούγεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup προς το τέλος του μήνα.

Όπως γνωστοποίησε το πρωί ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup της Ρίγας, αλλά «αυτή θα πρέπει να καταρτιστεί οριστικά εντός του Μαίου».

Αν και παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση της ρευστότητας (στην Ελλάδα) είναι λίγο πιεστική», όπως είπε η ρευστότητα «μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.