Τα δημοσιονομικά μεγέθη ξανά στο μικροσκόπιο της τρόικας

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα Τρίτη τεχνικά κλιμάκια της τρόικα προκειμένου να εξετάσουν με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2015 που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Η τρόικα θεωρεί πως παρά τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό κενό για το 2015 παραμένει στα επίπεδα του 1,7 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως με τις πρόσθετες δράσεις 1 δισ. ευρώ που απέστειλε σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχει υπερ- καλύψει την όποια διαφορά.

Το θέμα των διαφορετικών υπολογισμών και εκτιμήσεων ετέθη χθες μετ’ επιτάσεως στο Eurogroup στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να υποστηρίζει τις ελληνικές προβλέψεις.

Στην βάση αυτή το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα της τρόικας να προετοιμάσουν και να υποβάλουν σήμερα Τρίτη μια έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τρέχον πρόγραμμα.

Παράλληλα ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

Έτσι, το αίτημα που θα υποβάλουν σήμερα οι ελληνικές αρχές για τη δίμηνη επέκταση του προγράμματος θα περιλαμβάνει και τις ισχυρές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης.

Σύμφωνα με το Eurogroup οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την εκπλήρωση όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πάντως ότι προκειμένου να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Απο το in.gr και τον Θ.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.