Πλειστηριασμοί και ανακεφαλαιοποίηση στο τραπέζι Δραγασάκη-τραπεζιτών

Για την εξέλιξη της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης ενημέρωσαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε κυρίως η πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, καθώς Alpha Bank και Eurobank έχουν ήδη ολοκληρώσει τα βιβλία προσφορών και μάλιστα, όπως λένε τραπεζικές πηγές, με σημαντική επιτυχία.

Θέμα που τέθηκε στο επίκεντρο στη δίωρη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν και ο νόμος για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τον κ. Δραγασάκη να ζητά από τους τραπεζίτες ευελιξία και δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε μαζικές εκποιήσεις σπιτιών.

Με αυτή τη «συμφωνία κυρίων» η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το όποιο «κενό» αφήνουν οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να αυξήσει την ασφάλεια, κυρίως για τους δανειολήπτες που δεν υπάγονται στο 25% που προστατεύεται απόλυτα.

Άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος παρουσιάζοντας χθες, Τρίτη, τα βασικά σημεία τη συμφωνίας για την προστασία από πλειστηριασμούς στις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες ανέφερε την ισχυροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ώστε να γίνεται σαφής διαχωρισμός των καλών δανειοληπτών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και την όποια ρύθμιση, αλλά και την οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς, γιατί οι αξίες είναι χαμηλές («δεν πουλάς όταν περιμένεις ότι οι τιμές θα ανέβουν»), ενώ υπάρχει και κόστος συντήρησης, υποστήριξε.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ούτε οι ίδιες οι τράπεζες φαίνεται να έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μ.Σάλλα και της Λ.Κατσέλη.

Προ λίγων ημερών ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας είχε ταχθεί κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, «για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους». Όπως είχε δηλώσει, «η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α’ κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών».

Όπως είχε εξηγήσει, «οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές, πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία, προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κ.λπ.».

Μάλιστα ο ίδιος είχε προτείνει «όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία. Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται, για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση».

Ανάλογη θέση πήρε και η Λούκα Κατσέλη χθες (Τρίτη): «Οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος. Όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευθούν, αλλά ευνοϊκότερης αντιμετώπισης θα τύχουν και όσοι είναι συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης ζορίζονται στην αποπληρωμή».

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Με Alpha Bank και Eurobank να έχουν κλείσει τα βιβλία προσφορών, με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη, και συγκεντρώνοντας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών τους από ιδιώτες, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης σε Eθνική και Πειραιώς, που επίσης βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Άλλωστε το κύριο πρόσκομμα που δυσχέραινε τη διαδικασία ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών προκαλώντας ανασφάλεια και κάνοντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές, κυρίως τους ξένους, ξεπεράστηκε με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει και ο δρόμος για την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ουσιαστικά το πράσινο φως για την διάθεση των 10 δισ. ευρώ αλλά και της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ θα ανάψει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup και ο ESM. Προηγουμένως, την Παρασκευή, θα έχει εισηγηθεί θετικά η ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) αφού βεβαίως ελέγξει ότι τα όσα ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή στο πολυνομοσχέδιο είναι τα συμφωνηθέντα.

Σε ότι αφορά την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αυτή θα γίνει, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών των τραπεζών και αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ προσδιορίσουν το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM.

Η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθούν νωρίτερα και θα καλύψουν κυρίως την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.