Τα σενάρια για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

«Η υποβολή των δηλώσεων είναι εκτός λειτουργίας έως την Πέμπτη 17/07/2014». Αυτό το μήνυμα αντίκριζαν τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 οι φορολογούμενοι που επισκέπτονταν το σύστημα Taxis. Πληκτρολογώντας κάποιος τους κωδικούς του, το μόνο που μπορούσε να κάνει μέχρι και το μεσημέρι, ήταν να εκτυπώσει την Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου ή να εκτυπώσει τη φορολογική του δήλωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα τεθεί σε λειτουργία εντός της ημέρας αφού προηγουμένως ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 120.000 φορολογούμενους οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν έχουν κάνει τη δήλωσή τους.
Το σενάριο ότι θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ξανανοίξει το Taxis για την υποβολή εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων έστω και για 48 ώρες διαψεύδεται επισήμως από την γ.γ. δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.
Το σενάριο που παραμένει στο τραπέζι είναι όντως να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να μην ισχύσει η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις στις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Αυτή είναι και η σοβαρότερη συνέπεια για τους φορολογούμενους καθώς το πρόστιμο ανέρχεται στο 22% επί της αξίας των αποδείξεων δηλαδή επί του 25% του εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν γίνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, αυτή θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι δεν έκαναν ακόμη δήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να την υποβάλλουν μέχρι και τις 10 Αυγούστου (για παράδειγμα) καθώς μόνον έτσι θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις.
Υποβολή της δήλωσης και μετά την ημερομηνία που θα τεθεί, θα φέρνει όλες τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος (και πρόστιμο 1% ανά μήνα στις χρεωστικές δηλώσεις και μη αναγνώριση των αποδείξεων).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.