Το ένα μετά το άλλο τα «ραβασάκια» της εφορίας

Αλλεπάλληλα είναι αυτήν την περίοδο τα «ραβασάκια» που φτάνουν από την εφορία.

Σήμερα, Τετάρτη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βγάλουν από τις τσέπες τους 1,8 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Έως το τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει η ώρα της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν έως το τέλος του χρόνου τα τέλη ΙΧ.

Ειδικότερα για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, το Mega σημειώνει ότι στην «τσιμπίδα» του φόρου θα πιαστούν και φέτος περίπου 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι παρά τις υποσχέσεις, όχι μόνο δεν θα έχουν καμία νέα ελάφρυνση, αλλά θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Το βάρος και φέτος είναι 2,650 δισ ευρώ και θα μοιραστεί σε 5 δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο.

Όσοι περιμένουν κάποιο κίνητρο για να πληρώσουν εφάπαξ θα πρέπει να το ξεχάσουν, αφού δεν προβλέπεται καμία απολύτως έκπτωση. Το μόνο που θα ισχύσει και φέτος είναι η έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, η έκπτωση 50% για τα χαμηλά εισοδήματα και η απαλλαγή για τρίτεκνους,, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν εναγωνίως ισοδύναμα για μέτρα του νέου μνημονίου, που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 3,6 δισ. ευρώ ώστε να τονωθεί η εισπραξιμότητα στα δημόσια ταμεία και να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για την άρση του ΦΠΑ 23% σε σχολεία – φροντιστήρια απαιτούνται 300 – 350 εκατ. ευρώ, για τον αυξημένο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου 105 εκατ. ευρώ, για την αυξημένη φορολογία των αγροτών (προκαταβολή- συντελεστής) περίπου 200 εκατ. ευρώ, για την αποφυγή της μείωσης κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Για να μην επιστρέψει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία χρειάζονται 20 εκατ. ευρώ, για να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ ως έχει άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος 375 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκαλούν τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας της μείωσης συντάξεων, αφού πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 2 δισ ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.