Τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου για το Χ.Α.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις χρειάστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για να επανέλθει στα επίπεδα των 680 μονάδων, προκειμένου να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα η οποία επιδεινώθηκε στις δύο μετεκλογικές εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,40% στις 680,10 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 680,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 670,56. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,05% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 36,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 25,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,92% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,29%.

Η αγορά έχει αρχίσει από χτες να «κοιτά» ξεχωριστά τους τίτλους της εγχώριας αγοράς, διαφοροποιώντας τη μεταχείρισή τους ανάλογα με τις προοπτικές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαφοροποίησης είναι στον στον τραπεζικό κλάδο, με την μετοχή της Εθνικής να επωφελείται από την έντονη φημολογία περί του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για την τουρκική θυγατρική της, την Finansbank. Άλλωστε, ο κλάδος βρίσκεται στο μέσο της διαδικασίας για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών του, εξέλιξη που αποτελεί και τον βασικό οδηγό των επενδυτών της εγχώριας αγοράς.

Επίσης, η αγορά προχώρησε σε επιλεκτικές κινήσεις τοποθέτησης και ρευστοποίησης, στη βάση των μακροοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις των επίσημων φορέων. Έτσι, βλέπουμε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό να προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς, σε αντίθεση με εκείνες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά.

Η εγχώρια αγορά κατέγραψε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κέρδη, τα οποία μάλιστα συνοδεύτηκαν με αύξηση του τζίρου συναλλαγών, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη θετική στάση των επενδυτών όσο η ορατότητα για την οικονομία και τις τράπεζες βελτιώνεται. Όσο περνάει ο καιρός και η νέα κυβέρνηση βρίσκει τους ρυθμούς της, η επενδυτική στρατηγική θα είναι όλο και πιο ξεκάθαρη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αναφέρουν οι αναλυτές.

Αυτό που προέχει είναι η νέα κυβέρνηση να αρχίσει το νομοθετικό της έργο, στη βάση των υποχρεώσεων της έναντι των πιστωτών, και να «τρέξει» παράλληλα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτές τις δύο προτεραιότητες σκιαγραφεί η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, η οποία βλέπει σταδιακά να βγαίνει η αγορά από την τρίμην «αδράνεια» που προκάλεσαν τα capital controls και η προεκλογική περίοδος.

Στο ταμπλό σήμερα, εκτός της Εθνικής (+7,39%), σημαντική ήταν και η συμβολή της ΔΕΗ ΔΕΗ+7,37% (+7,37%), ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+6,43% (+6,43%), του ΟΛΠ ΟΛΠ+4,32% (+4,32%), της Grivalia Properties (+3,87%), του ΟΤΕ ΟΤΕ+3,50% (+3,50%), της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ+2,63% (+2,63%), της Coca Cola HBC (+2,23%), των ΕΛΠΕ (+2,10%)και της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+2,08% (+2,08%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,57%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,44%), της Τιτάν (-1,99%), της Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,71% (-1,71%) και της Jumbo (-0,13%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (+4,93%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών (-1,03%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 44 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.