ΥΠΟΙΚ: Εντολή για δεύτερη έξοδο στις αγορές με 3ετές ομόλογο

Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε το βιβλίο προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου και σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει ενδέχεται να τιμολογηθεί κοντά στο 3%-3,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ικανοποίηση από το οικονομικό επιτελείο για την έκβαση και της νέας εξόδου της χώρας στις αγορές.

H κυβέρνηση διόρισε τις Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche bank, Goldman Sachs, JP morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Paribas για την επικείμενη έκδοση του νέου, 3ετούς ελληνικού ομολόγου, όπως ανέφερε και η οικονομική υπηρεσία του Reuters.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «Η ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3ετούς ομολογιακής έκδοσης ‘αναφοράς’ σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έκδοση θα είναι η δεύτερη μετά την επιτυχή έκδοση 5ετούς τίτλου τον Απρίλιο, το οποίο είχε τιμολογηθεί στο 4,95%, που σηματοδότησε την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

«Νομίζω ότι θα είναι μια επιτυχής έκδοση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά assets από το εξωτερικό», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Καλός οιωνός» για τη νέα έκδοση ομολόγου, ήταν η μείωση του επιτοκίου των τρίμηνων εξάμηνων εντόκων γραμματίων που καταγράφηκε στη χθεσινή δημοπρασία (επιτόκιο 2,05% από 2,15% στις 10 Ιουνίου).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδημιουργήσει την καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και να δημιουργήσει ένα απόθεμα κεφαλαίων ικανό να της επιτρέψει να ανακτήσει σύντομα την πλήρη πρόσβαση στις αγορές με όρους όμως που θα θέτει η ίδια η ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα έχει στην αγορά 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια χωρίς ενδιάμεσες λήξεις μέχρι την 5ετία. Συνολικά, σε χέρια ιδιωτών βρίσκονται ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε δάνεια και ομόλογα που κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της χώρας και η ΕΚΤ.

Πάντως, παρά την έκδοση του Απριλίου, η Ελλάδα θα αργήσει ακόμη να επανέλθει πλήρως στις αγορές ώστε να καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών της.

Η «παγίδα» των εκδόσεων

Η έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου μπορεί να αποτελεί δέλεαρ για την Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποιεί την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος ευρωζώνης, αν όμως τελικά προχωρήσει σε αυτήν τότε εγκαταλείπει το «πολύτιμο» status του να μην διατρέχει ουσιαστικά τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει χρήματα με φθηνότερο κόστος, καθώς το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% έναντι απόδοσης 6% για τα δεκαετή ομόλογα και 4% περίπου για τα πενταετή, ωστόσο θα συνεπαγόταν πως η Ελλάδα θα βρισκόταν ενόψει μιας μεγάλης αναχρηματοδότησης πριν ακόμα διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της και σε μια περίοδο που μένει να διευθετηθεί η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ελληνικά τριετή ομόλογα θα προσφέρουν σημαντικό πρόσθετο κέρδος στους επενδυτές έναντι των αντίστοιχων τίτλων της Ευρωζώνης η μέση απόδοση των οποίων κινείται πέριξ του 1,15% ή και χαμηλότερα, ωστόσο η Αθήνα θα απολέσει ένα από τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά του χρέους της, ήτοι ότι δηλαδή δεν έχει καμία αποπληρωμή ομολόγου στην επόμενη πενταετία.

Πάντως, επενδυτές όπως το επενδυτικό κεφάλαιο της Greylock Capital εμφανίζονται απρόθυμοι να αποκτήσουν το 3ετες ελληνικό ομόλογο θεωρώντας πως μια απόδοση της τάξης του 3,5% δεν είναι ελκυστική για εκείνους. Η άποψη της εταιρείας για την Ελλάδα και τα ομόλογά της παραμένει θετική, διατηρώντας την έκθεσή της σε ελληνικό χρέος, ωστόσο θεωρεί πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα 5ετούς -10ετούς λήξης σε σχέση με το 3ετές ομόλογο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.