«Χάνει η Ελλάδα τη μεταρρυθμιστική της πορεία;»

Ερωτήματα αναφορικά με τη δυναμική της Ελλάδας στο πεδίο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων εγείρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο κάνει λόγο για παραγκωνισμό «μεταρρυθμιστών» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο του πρόσφατου ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
«Η ελληνική οικονομία δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών και ανάκτησης της εθνικής ανταγωνιστικότητας έχουν αποτέλεσμα», εκτιμά ο αναλυτής του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Hugo Dixon.
«Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε μετά την ήττα της κεντροδεξιάς ΝΔ στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αριστερό ριζοσπαστικό σχηματισμό, κι έτσι προώθησε κάποιους λαϊκιστές πολιτικούς», συμπεραίνει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος παρατηρεί:
«Κάποιοι από τους καινούριους υπουργούς άρχισαν να ασκούν κριτική σε μέτρα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσει. Ακόμη και αν ο Σαμαράς τους χαλιναγωγήσει, η νέα ομάδα είναι απίθανο να αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική στην εκτέλεση του προγράμματος όσο η προηγούμενη».
Το δημοσίευμα του Reuters θεωρεί ότι οι πιστωτές δεν θα συμφωνήσουν σε μία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, «έως ότου είναι ικανοποιημένοι με την προσήλωση της Αθήνας στο εγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» και εκτιμά ότι «ο ανασχηματισμός έχει εγείρει σχετικά ερωτήματα».
Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι μοναδικός σκοπός του Έλληνα πρωθυπουργού, για την στιγμή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους Έλληνες πολίτες στην κάλπη, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας πραγματικά καλής ιστορίας αναφορικά με το πώς ανταμείβουν οι μεταρρυθμίσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.