Ώθηση από Eurobank και Εθνική λαμβάνει το Χ.Α.

Ανοδικά ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια αγορά που τηρεί περισσότερο στάση αναμονής.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,90% στις 692,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 1,06% στις 207,43 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 3,76% στις 244,41 μονάδες.

Ο πρώτος σκόπελος, η ψήφιση του πρώτου πακέτου των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ, ξεπεράστηκε, με την αγορά να το εκλαμβάνει ως το πρώτο βήμα για την έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελληνικής Οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η αγορά δίνει μεγάλη βάση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς αυτό θα ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο: Η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου θα επαναπροσδιορίσει την στάση της (waiver) έναντι των ελληνικών ομολόγων, εντάσσοντας τα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο επόμενος σκόπελος είναι αυτός της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, έως τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, όποτε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των “τεστ αντοχής”, μεσολαβεί αρκετό διάστημα και ενδεχομένως να αναμένονται και άλλες κινήσεις στο πλαίσιο της μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν πωλήσεις παγίων στοιχείων και συμμετοχών, είτε εξαγορών ομολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank καταγράφει άλμα 9,52% και η Εθνική ενισχύεται κατά 6,79%, ξεχωρίζοντας στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Κάτω του 1,5% είναι, όμως, τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,34% Grivalia, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ+1,27% Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ+1,46% ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ+0,57% ΔΕΗ ΔΕΗ+1,58% και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 2,38%, ο ΟΛΠ ΟΛΠ-1,23% δέχεται πιέσεις καταγράφοντας πτώση 0,99%, ενώ και ο ΟΤΕ ΟΤΕ είναι στο «κόκκινο» με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,23%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.