A.Ξενόφος στο Reuters: Tα κρίσιμα βήματα των ιδιωτικοποιήσεων έως τον Ιούνιο

Από την πρόοδο σε ιδιωτικοποιήσεις- κλειδιά έως τον Ιούνιο θα εξαρτηθεί το εάν η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της άντλησης 2 δισ. ευρώ από πώληση κρατικής περιουσίας φέτος. Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής του TAΪΠΕΔ, Άρης Ξενόφος.

«Η περίοδος έως τον Ιούνιο είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα δείξει εάν ο στόχος των 2 δισ. ευρώ είναι εφικτός» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο κ. Ξενόφος.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι από το 2011 έχουν αντληθεί μόλις 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η διαδικασία προχώρησε με αργά βήματα, εν μέσω βαθύτατης κρίσης και γραφειοκρατίας. Το τρίτο πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων την πώληση μεριδίου 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξενόφος η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει καθυστερήσει τη συμφωνία ύψους 480 εκατ. ευρώ για την παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου κατά 20 έτη έως το 2046, η οποία και συνιστά προϋπόθεση για την πώληση του μεριδίου. Εκτιμά ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν αυτό τον μήνα, επιτρέποντας να προχωρήσει η πώληση. Όσο για τα ΕΛΠΕ, υπεγράφη ήδη το σχετικό μνημόνιο κατανόησης για την πώληση του 51% μέσω διαγωνισμού.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παραχώρηση του Ελληνικού για 99 έτη σε κοινοπραξία Αράβων και Κινέζων επενδυτών υπό την Lamda. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ απαιτείται δράση πληθώρας παιχτών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αν και η Αθήνα έχει δεσμευθεί αυτό να γίνει έως τον Ιούνιο, ο κ. Ξενόφος θεωρεί πως «ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι προς τα τέλη του έτους». Θα πρέπει όπως τονίζει να «εντατικοποιηθεί» η προσπάθεια από την πλευρά των επενδυτών, αλλά και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να λυθούν όλα τα ζητήματα που αποτελούν έναν «επιχειρησιακό εφιάλτη».

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα γίνουν επίσης οι διαγωνισμοί για το μερίδιο 17% στη ΔΕΗ και μειοψηφικά μερίδια στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.