Αυξάνεται η συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ. επιχειρήσεων στην Ελλάδα- ποιά είναι η εικόνα διεθνώς

Το περασμένο έτος οι επιχειρήσεις παγκοσμίως έκαναν ένα βήμα μπροστά, αλλά ταυτόχρονα και ένα βήμα πίσω στην ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στην ηγεσία, όπως προκύπτει από παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton για το γυναικείο επιχειρείν. Στην Ελλάδα η εικόνα φαίνεται να είναι ενθαρρυντική, αν και υπάρχει ακόμη μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά, όπως και σε άλλες πολύ ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, στις οποίες τουλάχιστον μία γυναίκα κατέχει διοικητική θέση, αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο σημαντικά, από το 66% στο 75%. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το συνολικό ποσοστό των γυναικών, που κατέχουν διοικητικές θέσεις μειώθηκε οριακά.

Αυξάνεται η παρουσία γυναικών στον ευρωπαϊκό Νότο

Στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση έξι μονάδων, στο 26% στο ποσοστό των γυναικών, που καλύπτουν διοικητικές θέσεις. Η επίδοση υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στο 24%, ενώ η μεταβολή του ποσοστού σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι υψηλότερη από ό,τι στη Γερμανία (+5%) και τη Γαλλία (+2%).

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα δεδομένα στη γειτονική Ιταλία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ παρουσιάζει την υψηλότερη συμμετοχή γυναικών σε διοικητικές θέσεις (34%) συνολικά στο δυτικό ημισφαίριο. Στο ανατολικό ξεχωρίζει η Ταϋλάνδη, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 42%.

Πιο δύσκολη η πράξη από τη θεωρία

Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι τα επίπεδα πολυπλοκότητας στη μετατροπή των καλών προθέσεων σε πράξεις καθιστούν δύσκολη την εισαγωγή πολιτικών για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων. Σημαντικό εμπόδιο εξακολουθούν να είναι τα στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους των δυο φύλων. Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις υπογραμμίζονυ ότι η επίλυση του προβλήματος θα έρθει μέσα από τη συνεργασία των επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.