Αυξάνονται οι εντάξεις επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών με ληξιπρόθεσμες όφειλες προς τις τράπεζες και το Δημόσιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Από τα απολογιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκύπτει ότι μέχρι σήμερα, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, τον Αύγουστο του 2017, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης 60.443 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, και σχεδόν το 10% έχει υποβάλει αιτήσεις, εκ του οποίου και έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ρυθμίζοντας τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.844, δηλαδή περίπου 1 στους 3,6 οφειλέτες αποπληρώνοντας τις οφειλές του είτε με έως εκατόν είκοσι δόσεις για το Δημόσιο, ή έως διακόσιες σαράντα δόσεις για τις τράπεζες και επιτυγχάνοντας διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 85%-95%. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Μάλιστα, μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έγινε ακόμη πιο εύχρηστος, καθώς η διαδικασία για χρέη μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ που ήταν σχετικά πιο εύκολη, αφού δεν χρειαζόταν μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης, πλέον επεκτείνεται για να περιλάβει και επιχειρήσεις με μεγαλύτερες οφειλές έως και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και μέχρι διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αθροιστικά για χρέη σε δημόσιο και ΕΦΚΑ. Ομως αν και οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στον εξωδικαστικό μηχανισμό, παραμένουν δύο προβλήματα που η αγορά ζητεί να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα τα επιλύσει.

Τα ζητήματα αυτά αφορούν την αδυναμία ρύθμισης για επαγγελματίες που έχουν κλείσει πλέον τα βιβλία τους αλλά συνεχίζουν έχουν χρέη και την απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, καθώς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Εδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, οι ρυθμίσεις των ελεύθερων επαγγελματιών αφορούν μόνο χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων που αφορούν τις πρώτες 86 εβδομάδες λειτουργίας της (3/8/2017 – 29/3/2019), στο διάστημα αυτό 40.207 επιχειρήσεις εκκίνησαν τη διαδικασία, 9.729 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, υποβλήθηκαν 2.892 αιτήσεις, εκ των οποίων 770 σε διμερή διαπραγμάτευση και 2.273 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές. Σε 1.665 περιπτώσεις έγινε βεβαίωση πληρότητας και για 1.172 ξεκίνησε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές, ενώ 245 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους. 3.334 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλει αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 1.395 έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ενώ 356 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ και λοιπές τράπεζες υπό εκκαθάριση) υπέβαλαν αγρότες και εξ αυτών ήδη 204 έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί πως η δυνατότητα για ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ιδιώτες έχει παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.