Αντιδράσεις για Jumbo, McArthour Glen, Smart Park που ανοίγουν όλες τις Κυριακές

Μετά τα Jumbo και το εκπτωτικό χωριό McArthour Glen στα Σπάτα ετοιμάζεται να ανοίξει όλες τις Κυριακές, προκαλώντας την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής διοίκησης αλλά και μελών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη το Εκπτωτικό Χωριό θα μπορεί να είναι ανοικτό τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο με το αιτιολογικό που υπάρχει στο ΦΕΚ της 13ης Δεκεμβρίου ότι το Εκπτωτικό Χωριό, όπως γράφει, «είναι δίπλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα». Εκτός από το McArthourGlen και το εμπορικό κέντρο Smart Park θα ανοίγει 32 Κυριακές τον χρόνο: από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η απόφαση Γεωργιάδη έρχεται λίγες μετά την απόφαση της αλυσίδας Jumbo να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου στα υποκατάστημά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης, ενώ, το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχει προχωρήσει στην έγγραφη επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας «και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται.

«Δεν θέλω να πρωτοστατήσω στο να δουλεύουμε τις Κυριακές. Αν η κοινωνία επιλέξει στο όνομα των ανέργων ή στο όνομα των καταναλωτών να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές, θα ακολουθήσουμε δυσάρεστα. Είμαι κατηγορηματικός, πρέπει να διερευνήσουμε μήπως πρέπει να μην δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες» δήλωσε μέσα στην βδομάδα ο ιδιοκτήτης των Jumbo Απόστολος Βακάκης με αφορμή την απόφασή του να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματά του σε Πρέβεζα και σε Κατερίνη.

Σε άλλο δρόμο ο Σκλαβενίτης

Σταθερά άλλο δρόμο ακολουθεί η Σκλαβενίτης τα καταστήματα της οποίας δεν ανοίγουν ποτέ την Κυριακή. με μοναδική εξαίρεση τις περιόδους των γιορτών στο τέλος του χρόνου. Ακόμη και την δυνατότητα που έδωσε ο νόμος για την δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών 8 Κυριακές τον χρόνο η διοίκηση της Σκλαβενίτης, δεν την αξιοποίησε τονίζοντας ότι η Κυριακή είναι αργία και ημέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους της.

Για το κομμάτι της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων υπάρχει ήδη μια διεύρυνση, την οποία εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αφορά τη θερινή περίοδο και ορισμένες τουριστικές περιοχές, αλλά και το παραλιακό μέτωπο. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν και με βάση το διάταγμα 748/1966 καθιερώθηκε η απαγόρευση λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων που ασκούν βιοτεχνική, βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα κατά την ημέρα της Κυριακής, καθώς και τις επίσημες αργίες στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται ρητές εξαιρέσεις από τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Ο νομοθέτης δηλαδή έχει καθορίσει ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες δύνανται να λειτουργούν κατά την ημέρα της Κυριακής. Πρόκειται για τις ευρέως γνωστές ως επιχειρήσεις «συνεχούς λειτουργίας».

«Η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τη βούληση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των malls, των εκπτωτικών χωριών, που θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις στο εμπόριο, έρχεται και διαμορφώνει συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με φωτογραφικές διατάξεις», σχολιάζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.