Δίκαιη και αποτελεσματική λύση για τα κόκκινα δάνεια ζητεί ο ΣΕΒ

Μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, αξιώνοντας μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος προτείνει τα εξής:

Το υφιστάμενο πλαίσιο των προπτωχευτικών και πτωχευτικών διαδικασιών, καθώς και ο υπό θεσμοθέτηση εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, να αποτελέσουν ένα ενιαίο λειτουργικό σύνολο και να αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά.
Τα όρια προπτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας πρέπει να είναι σαφή και ενιαία επί της αρχής για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (πχ. με κριτήριο τη στάση πληρωμών).
Τα κριτήρια για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση πρέπει να είναι σαφή και ενιαία σε όλες τις περιπτώσεις και να οδηγούν σε διαδικασίες διαφανείς, ευέλικτες και με στόχο τη διάσωση αξίας.
Η εμπλοκή της δικαιοσύνης (και οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται) πρέπει να προβλέπεται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο.
Να βρεθούν λειτουργικές λύσεις, ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών με έναν τρόπο που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις, που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης κρίσης, «να γυρίσουν σελίδα».
Οι διαδικασίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να αποκλίνουν από τις γενικές αρχές, και πρέπει να στοχεύουν στην κάλυψη της αδυναμίας απόκτησης επαρκούς πληροφόρησης ή νομικής και φοροτεχνικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η χιονοστιβάδα των «κόκκινων δανείων», τα οποία υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Το υφιστάμενο πλαίσιο εξυγίανσης, καταλήγει ο Σύνδεσμος, διευκολύνει τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών, υπονομεύοντας την αποτελεσματική λειτουργία και πειθαρχία της αγοράς, ενώ η απουσία των κατάλληλων νομικών εργαλείων εξυγίανσης συμβάλλει καθοριστικά στη μεγέθυνση του προβλήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.