Mικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, κατά το οποίο αφενός, εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αφετέρου, επισημάνθηκαν οι εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,27% στις 621,41 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,24% στις 1.683,01 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,93 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,35% στις 621,50 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+2,49% σημειώνει κέρδη κατά 2,99%, ενώ η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,91% διολισθαίνει κατά 0,45%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ κατά 0,54% και η Eurobank κατά 0,28%
Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil αυξάνεται κατά 1,58% ενώ στο 1,32% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,99% Παράλληλα, κέρδη κατά 0,90% εμφανίζει η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+0,93% και κατά 0,56% η Folli-Follie. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 0,80% και του Ελλάκτορα κατά 0,86%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πτωτική τροχιά, καθώς το 10ετές καταγράφει μείωση στο 6,580% παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Παράλληλα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,865%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται ανοδικά κατά 8 μονάδες βάσης, στο 5,707%.
Το χθεσινό Eurogroup άφησε γλυκόπικρη γεύση για την ελληνική πλευρά, καθώς παρά την έγκριση του συνόλου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αξίωσαν επιπλέον προσπάθεια για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» τόνισε ενδεικτικά ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος προανήγγειλε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Από ελληνικής πλευράς, ο κ. Τσακαλώτος χαιρέτισε την έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας πως «πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο». Ωστόσο, το ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη, καθώς αξιωματούχος του Ταμείου κατέστησε σαφές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι επαρκή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Την ίδια ώρα, την πώληση ομολογιών ομολογιακού δανείου της MIG, με συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Eurobank. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με επενδυτικά κεφάλαια της Fortress Investment Group LLC και είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την ελληνική τράπεζα. Στο πλαίσιο του deal, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Euobank ενήργησε η Morgan Stanley & Co. International.
Παράλληλα, την πρώτη άδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έλαβε και επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Aktua Hellas, εταιρεία που ανήκει στην Alpha Bank και την ισπανική Aktua, την οποία εσχάτως εξαγόρασε το Lindorff Group. H Aktua Hellas που θα διαχειρίζεται δάνεια λιανικής της ελληνικής τράπεζας που θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Τέλος, χαμηλότερη τιμή – στόχο και σύσταση δίνει για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων η Επενδυτική Τράπεζα σε τελευταία έκθεσή της. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο τα 4,4 ευρώ (από 4,5 ευρώ προηγουμένως) και εξηγεί πως αυτό οφείλεται στην πιο συντηρητική στάση που υιοθετεί στις προβλέψεις της για τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Ο νέος στόχος δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερτιμημένη στην παρούσα φάση και η Επενδυτική Τράπεζα υποβαθμίζει τη σύσταση σε «reduce» (από «accumulate»), αναζητώντας πιο ελκυστικό σημείο εισόδου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.