Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρά κέρδη καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Μπρατισλάβα, όπου διεξάγεται το σημερινό Eurogroup.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,37% στις 568,70 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,44% στις 1.530,95 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,16 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 19 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,16% στις 533,46 μονάδες, καθώς η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,59% ενισχύεται κατά 1,18% ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 0,73%. Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ και Πειραιώς διατηρούνται σταθερές στα 0,198 και 0,144 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ+2,17% εμφανίζει κέρδη άνω του 2% ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Coca – Cola HBC. Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ ΟΛΠ+1,46% διολισθαίνει κατά 1,22%, ο Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 0,170% και ο Τιτάν κατά 0,92%.

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o Γερούν Ντέισελμπλουμ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ενδεικτικά.

Aπό την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα. «Υπάρχει χρόνος ακόμη για την Ελλάδα» συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Eurogroup.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η αδιαφορία και η στάση αναμονής των επενδυτών είναι εμφανέστατη καθημερινά στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου και το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί για να αλλάξει αυτό το επενδυτικό κλίμα.

»Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η πίστη στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας είναι απαραίτητα για την αλλαγή αυτή. Η γρήγορη εκταμίευση της υποδόσης με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και η ολοκλήρωσή της χωρίς καθυστερήσεις είναι βασικές προϋποθέσεις» συνέχισε.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Παράλληλα, ομολογιακό δάνειο, αξίας 700.000 ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών, θα εκδώσει, σε συνεργασία με τη Eurobank, η Γενική Εμπορίου Βορείου Ελλάδος Α.Ε., θυγατρική της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η έκδοση του ομολογιακού αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Στόχος είναι η αντικατάσταση του συνόλου του βραχυπρόθεσμου και του μεγαλύτερου μέρους του μακροπρόθεσμου δανεισμού, με το νέο τετραετές δάνειο.

Τέλος, τη μείωση του ανώτατου ορίου του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 4,4 δισ. ευρώ, στο ποσό των 52,8 δισ. ευρώ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η απόφαση, η οποία ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.