Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε θετικό έδαφος διατηρείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ αλλά και στην περαιτέρω βελτίωση των κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 582,83 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,53% στις 1.539,73 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 10,62 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 36 ενισχύονται, 38 υποχωρούν και 23 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,07% στις 496,83 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+1,10% σημειώνει κέρδη κατά 1,10% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,31% κατά 1,96%. Από την πλευρά τους, Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+1,35% και Eurobank διατηρούνται σταθερές σε 0,148 και 0,519 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 1,31% και της Folli-Follie κατά 1,43% ενώ στο 0,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ΔΕΗ-0,68% διολισθαίνει κατά 1,36%, ο Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 1,72% και ο ΟΛΠ ΟΛΠ+0,08% κατά 1,02%.

Οι επενδυτές διεθνώς έχουν στρέψει την προσοχή τους στις αμερικανικές κάλπες, ποντάροντας σε επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή ανατάραξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει τον κίνδυνο επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός το οποίο αντανακλάται στο πτωτικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σταθερός στις 333 μονάδες. Περιορισμένα κέρδη εμφάνισαν το πρωί τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, ενώ χθες το βράδυ, η Wall Street έκλεισε στο +2% καταγράφοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων έξι μηνών.

Στην εσωτερική ειδησεογραφία, σε καθοριστικής σημασίας για τη χώρα εξελίσσεται η συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το θετικότερο στοιχείο είναι ότι παρά τις διαφωνίες, το κλίμα δεν είναι πολωτικό, αντίθετα φαίνεται μια διάθεση αναζήτησης συμφωνίας τον επόμενο μήνα.

Η μοναδική αλλά αναμενόμενη παραφωνία χθες ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup και επικαλούμενος τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, δήλωσε ότι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το 2018. Δήλωση που δεν εξέπληξε, με δεδομένη την επιδίωξη του Γερμανού υπουργού να μη ληφθούν προχωρημένες αποφάσεις για το χρέος τον Δεκέμβριο, προφανώς για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στη χώρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, περαιτέρω βελτίωση καταγράφουν σήμερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 15 μονάδες βάσης στο 7,273%, ενώ του 2ετούς ομολόγου παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 5%, διολισθαίνοντας στο 4,989%.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σχετικά με τη διοικητική κρίση που επικρέμαται στην Εθνική Τράπεζα, καθώς ακόμη και μετά το πέρας της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, παραμένει ασαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι εξελίξεις. Το Γ.Σ. συζήτησε χθες το θέμα για περισσότερες από δύο ώρες, παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, και κινήθηκε σε πολύ λεπτές ισορροπίες αφού το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί και διοικητικό κενό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.