Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρά κέρδη καταγράφει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο των – κατά γενική ομολογία – θετικών οικονομικών μεγεθών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για το α’ εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,23% στις 580,24 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,30% στις 1.563,96 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,08 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,07% στις 549,34 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ υποχωρεί κατά 0,66% και η Eurobank κατά 0,35%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,97% ενισχύεται κατά 0,49%, ενώ η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,56% διατηρείται στα 1,78 ευρώ ανά μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζει κέρδη κατά 2,67% ενώ στο 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,04% Αντίθετα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-1,32% καταγράφει απώλειες κατά 1,32%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σε συνέντευξή της στο Reuters, ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα βασιστεί σε δύο σκέλη: α) εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων β) βιωσιμότητα του χρέους με βάση τους κανόνες και τις μετρήσεις του ΔΝΤ, κάτι που όπως είπε, δεν ισχύει τώρα. Πάντως, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε «ενθαρρυμένη» από τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, για τον κίνδυνο της «αναιμικής ανάπτυξης», δηλαδή της αύξησης του ΑΕΠ χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο – κατά τον ΣΕΒ – φαντάζει αρκετά πιθανό, απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις. «Η κυβερνητική αντίληψη ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα έρθουν μέσω αυτόματου πιλότου, επειδή έκλεισε μέρος της α’ αξιολόγησης, είναι ανεδαφική» σχολιάζει επικριτικά και υπενθυμίζει ότι «η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται σε μια νύχτα. αλλά κάνει χρόνια να χτιστεί».

Τέλος, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη υπαγωγή τους σε διαδικασία διευθέτησης διαφορών έχουν καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που με βάση την εισήγηση της Επιτροπής κατηγορούνται για τη δημιουργία καρτέλ. Για τον λόγο αυτό έχει αναβληθεί για άγνωστο χρονικό διάστημα η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Ε.Α. (είχε αρχικά οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου), η οποία το επόμενο διάστημα θα κρίνει αν θα κάνει δεκτά τα αιτήματα των τεχνικών εταιρειών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.