Σε χαμηλό πέντε μηνών η μεταποίηση

Περαιτέρω συρρίκνωση εμφάνισε τον Οκτώβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit διολίσθησε στις 48,6 μονάδες έναντι 49,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

Η επίδοση των 48,6 μονάδων αποτελεί τη χαμηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την εντατικοποίηση των φαινομένων ύφεσης του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου.

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα παραγωγής μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, ενώ πτώση κατέγραψε και ο όγκος των νέων παραγγελιών.

Αύξηση της απασχόλησης

Οι εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου συνέχισαν να αυξάνουν το προσωπικό τους, δίνοντας συνέχεια στην τάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, η αύξηση της απασχόλησης επήλθε, παρά τη σημαντική επιδείνωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Άνοδος του κόστους

Ωστόσο, σημαντική αύξηση εμφάνισε και η μέση επιβάρυνση του κόστους, λόγω των αυξημένων τιμών εισροών, οι οποίες αποδίδονται κυρίως, στις τιμές χάλυβα και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εντωμεταξύ, οι κατασκευαστές, κατά τον Οκτώβριο, περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για έκτο συνεχή μήνα.

Συγχρόνως, οι παραγωγοί αγαθών συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ πτώση εμφάνισαν και τα αποθέματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.