Σπεύδουν για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Εντός του πνεύματος της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών κατά την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που στοχεύει στην εναρμόνιση με τις εμπορικές αξίες.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει λόγο για λάθος τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών σε 4 περιοχές (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέος Βουτζάς και Δελφούς) και στο αιτιολογικό αναφέρεται ότι δεν υπήρχε διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αξιών.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το Μνημόνιο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017 να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, έργο που έχουν αναλάβει ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν στο σύνολο της χώρας οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν για να κουμπώσουν με τις ιδιαίτερα χαμηλές εμπορικές τιμές.
Η πολιτική εντολή που έχει δοθεί από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου είναι οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα και οι νέες αξίες να ανακοινωθούν προ των Χριστουγέννων.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο βιάζεται να αναθεωρήσει τις αξίες και για ένα ακόμη λόγο. Βάσει του νόμου, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με τις αξίες των ακινήτων, όπως αυτές ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Έτσι, για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017 με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει αυτές να έχουν καθοριστεί και εφαρμοστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως και το 2016 έτσι και το 2016 η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα φέρει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ με τον νέο Προϋπολογισμό να προβλέπει για το 2017 ότι πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 3,25 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν κοντά στα 2,65 δισ. ευρώ. Πιο απλά οι συντελεστές φορολόγησης που εφαρμόζονται σήμερα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν προκειμένου να προκύπτει το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.