Airbnb: Πρόταση-διέξοδος από την «κρίση των ενοικίων»

Την πρότασή της για το πλαίσιο λειτουργίας και την «κρίση των ενοικίων», που εν πολλοίς αποδίδεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ, την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα.

Το φαινόμενο του Airbnb, τα υψηλά ενοίκια και κατοικίες ήταν μια από τις βασικές θεματικές στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του Airbnb και υποστήριξε ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και τους νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τα εξής κίνητρα για όσους επιλέγουν τις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες μισθώσεις από το Airbnb:

«Στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων, (όπου παρέμεινε αμετάβλητη η φορολογική κλίματα της προηγούμενης κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις λοιπές δύο κλίμακες (μισθωτών-συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών), προτείνουμε να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνον στο φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 & 104 φορολ.εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο»

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:

Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000€ από 15% σε 5%
Για μισθώματα από 12.001 – 35.000€ από 35% σε 25%
Για μισθώματα από 35.001€ και άνω από 45% σε 35%.
Η λύση για τα Airbnb: «Κλειδί» η φοροελάφρυνση στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «,ε τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική απώλεια από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 10 μονάδες, αποκλειστικά για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας (όχι για τις επαγγελματικές και τα Airbnb), η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι «θα ισοσταθμιστεί απόλυτα από τη φορολόγηση δεκάδων χιλιάδων νέων μισθώσεων κύριας κατοικίας που θα επακολουθήσουν».

Νομοθετική παρέμβαση ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού
Ζήτημα χρόνου είναι η παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Οι προτάσεις του υπουργείου Τουρισμού έχουν ήδη κατατεθεί και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στη διυπουργική επιτροπή που θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες. Στόχος – σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη – είναι να εξαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες.

Έτοιμο είναι και το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση και την ίδρυση Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τουριστικών Σπουδών. Η ρύθμιση θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης σε λυκειακό και μεταλυκειακό επίπεδο καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου θα συζητηθούν αυτήν την Πέμπτη με την υπουργό Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και εκπροσώπους του υπουργείου.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου εντάσσεται και η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και διατάξεις για την ασφαλή λειτουργία σε πισίνες, κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.