Airbnb: Ξεκινούν οι διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα – Ετοιμάζονται ηλεκτρονικά «ραβασάκια»

Τέλος στα αδήλωτα εισοδήματα από πλατφόρμες τύπου Airbnb βάζει η ΑΑΔΕ, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά εκτεταμένες διασταυρώσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά «ραβασάκια» σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking, HomeAway τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019. Πρόκειται για δύο έτη, στα οποία το φαινόμενo Airbnb κυριαρχούσε στην αγορά των ακινήτων ανεβάζοντας κατακόρυφα τις τιμές ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Τα πρόστιμα για το Airbnb
Με τις νέες διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν στα τέλη του 2019 και είναι πλέον ενεργές η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.

Εφεξής, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και που ιδίως αφορά στα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των ανωτέρω ψηφιακών πλατφορμών.

Διακοπή λειτουργίας σε όσες πλατφόρμες δεν συνεργαστούν
Για τη μη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Στα άλλα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους που συνίσταται στην παροχή πληροφοριών προς την ΑΑΔΕ. Ακόμα πιο ισχυρή σε σχέση με τα πρόστιμα εκτιμάται η απειλή της διακοπής λειτουργίας.

Οι εν ισχύ διατάξεις προβλέπουν πως μη ανταπόκριση στο αίτημα παροχής στοιχείων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας συνεπάγεται, την διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους των ψηφιακών πλατφορμών, από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου με καταστατική έδρα ή με τόπο πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) ή στις διατάξεις των ΣΑΔΦ που έχει συνάψει η Ελλάδα, όταν η πρόσβαση διενεργείται από Διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (Διεύθυνση IP) που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια.

Με απλά λόγια η πλατφόρμα «κατεβαίνει» ενώ η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχουν επιβληθεί τέτοιες κυρώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.