Αλλαγές στη διαχείριση των κόκκινων δανείων φέρνει το νέο Μνημόνιο

Αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα φέρει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με στόχο την άρση των εμποδίων που υπάρχουν ώστε να μπουν στο παιχνίδι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, αλλά και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών διαχείρισης θα βοηθήσει πρωτίστως στην αντιμετώπιση του προβλήματος που σήμερα υπάρχει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς σύμφωνα και με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ένας στους έξι οφειλέτες μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Οι επερχόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν και θα ανοίξουν την αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα η πολυπλοκότητα του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στη δραστηριοποίηση περισσότερων εταιρειών.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, πράσινο φως έχουν πάρει η Cepal της Alpha Bank, η FPS που είναι θυγατρική της Eurobank, η Θεά Αρτεμις της Attica Bank και η Pillarstone, που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των Alpha Bank, Eurobank, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (θα αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ).
Σε αυτά που αναμένεται να νομοθετηθούν περιλαμβάνεται η κατάργηση της διυπουργικής επιτροπής, που μέχρι σήμερα δίνει την έγκρισή της για να αδειοδοτηθούν εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Επιπλέον θα δρομολογηθεί η διεύρυνση του σκοπού των εταιρειών διαχείρισης με επέκταση της δράσης τους και στη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με το δάνειο που θα μεταβιβάζεται προς διαχείριση.
Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να αναζητούν αγοραστές και να πωλούν ακίνητα τα οποία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να ξαναγίνουν ενεργά.
Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία που παρέχει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος και αφορούν τις μακροχρόνιες και οριστικές διευθετήσεις των κόκκινων δανείων οι οποίες προβλέπουν κούρεμα ή ακόμη και διαγραφή της οφειλής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.