Αντίδραση της ΕΣΕΕ για την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ

Για «άνιση αντιμετώπιση σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας, αναφερόμενος στην δήλωση-προαναγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα επιτραπεί και στα σούπερ μάρκετ – εκτός από τα αμιγώς εποχικά μαγαζιά – να πωλούν χριστουγεννιάτικα αντοικείμενα.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο κ. Καρανίκας αναφέρει:

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει στα εξειδικευμένα εποχικά καταστήματα την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών είναι φυσικά ευπρόσδεκτη μιας και αποτελούσε το δίκαιο αίτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι λογική η πρόθεση του να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές ώστε να κάνουν αγορές για τον εορταστικό στολισμό, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στα εποχικά καταστήματα την ύστατη ευκαιρία να διασώσουν τον εορταστικό τζίρο.

Την ίδια ώρα όμως, δεν γίνεται κατανοητή η παράλληλη δήλωση – προαναγγελία του Υπουργείου να επιτρέψει και στα σουπερμάρκετ να πωλούν ακριβώς τα ίδια είδη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να το απαγορεύει σε χιλιάδες άλλα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα. Είναι προφανές πως προκύπτουν θέματα άνισης αντιμετώπισης σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες – εφόσον τους επιτρεπόταν η λειτουργία έστω και μόνο για αυτά τα προϊόντα – θα προσδοκούσαν ικανοποιητικούς τζίρους. Οι επιχειρήσεις αυτές εμπορεύονται νόμιμα τα χριστουγεννιάτικα είδη, με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα supermarket.

Το δικαιολογημένο ερώτημα του εμπορικού κόσμου αυτή την ώρα είναι: Ποια λογική υπαγορεύει να δίνονται ευκαιρίες περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας στα σουπερμάρκετ, και όχι στις σφόδρα πληττόμενες από την πανδημία, μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες με κρατική εντολή παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα κλειστές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας;

Κάνω προσωπική έκκληση στον Υπουργό Ανάπτυξης και βαθύ γνώστη των κανόνων αγοράς να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύσει όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οικοδομώντας την επόμενη μέρα με υγιή ανταγωνισμό και προ πάντων με ομαλή λειτουργία και ίσους κανόνες για όλους.

110 καταστήματα

Νωρίτερα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, είπε πως τα εποχικά μαγαζιά που θα ανοίξουν είναι 110, και θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

«η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη», είπε ο υπουργός.χωρίς να αναφερθεί στα σούπερ μάρκετ. Και συμπλήρωσε «αν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο θα ανοίγαμε όλα τα καταστήματα που έχουν, μεταξύ άλλων, και εποχικά είδη. Ανοίγουμε αποκλειστικά αυτά που έχουν μόνο εποχικά είδη και πρέπει να δουλέψουν τώρα. Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης: «καταλαβαίνω ότι δυσαρεστώ τα άλλα καταστήματα που πουλούν εποχικά είδη, αλλά δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ανθρώπους στην οικονομική καταστροφή».

Απαντώντας στο ερώτημα πότε θα ανοίξει η αγορά είπε ότι με 2.000 κρούσματα «είμαστε μακριά από το άνοιγμά της» και συμπλήρωσε «ο αριθμός των κρουσμάτων και των κατειλημμένων ΜΕΘ πρέπει να είναι τέτοιος που σε ένα τρίτο κύμα το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.