Από το 2022 αναμένεται η έξαρση των deals στον ξενοδοχειακό χώρο

Από τις αρχές του 2022 αναμένουν έξαρση των deals στον ξενοδοχειακό χώρο οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς, καθώς η πανδημία αυξάνει τις «αποστάσεις» μεταξύ αγοραστών και πωλητών, «αποστάσεις» που μεγαλώνουν και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για «πάγωμα» των οφειλών.

Σποραδικά, ωστόσο, και για λόγους ανεξάρτητους από την τρέχουσα συγκυρία του κορονοϊού, κάποιες συμφωνίες αγοροπωλησίας προχωρούν αυτή την περίοδο, όπως συμβαίνει -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- με μεγάλο ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Επίσης, πρόσφατα ανακοινώθηκε η αγορά από τον όμιλο Cretan Investments Group Hellas του ξενοδοχείου lti AKS Minoa Palace συνολικής δυναμικότητας 119 δωματίων, που ανήκε στον όμιλο AKS Hotels.

Ωστόσο, γενικότερα αυτό που καταγράφεται αυτή την περίοδο είναι μια τάση των εν δυνάμει αγοραστών να πιέσουν τις τιμές πιο κάτω, λόγω Covid-19, ενώ από την άλλη πλευρά οι πωλητές «ανθίστανται» περιμένοντας καλύτερες ημέρες για να πουλήσουν υψηλότερα. Η τάση αυτή συνεπικουρείται και από τη στάση των τραπεζών, που στο πλαίσιο των μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών έχουν αναστείλει καταβολές τόκων, δόσεων, κ.λπ.

Μετά το 2021

Όπως επισημαίνεται στη «Ν» και το 2021 οι «πωλητές» δεν θα πιεσθούν ιδιαίτερα, κάτι που θα γίνει πλέον από τις αρχές του 2022, οπότε και αναμένεται έξαρση των αγοραπωλησιών ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα αξίζει να τονισθεί η εκτίμηση κορυφαίου ξενοδοχειακού παράγοντα ότι στον κλάδο θα ενσκήψουν και νέοι επενδυτές από άλλους κλάδους. Προς το παρόν πάντως φαίνεται να «παγώνουν» πολλά σχέδια όπως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τα σχέδια μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων να προχωρήσει σε πώληση παλαιότερων μονάδων της με σκοπό την ανανέωση του «χαρτοφυλακίου» της.
Παράλληλα και ξένοι μεγάλοι παίκτες που έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με αγορές μονάδων, κατεβάζουν ταχύτητα, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο πτώσης των τιμών.

Έντονο ενδιαφέρον

Πάντως, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο τόσο από funds όσο και από ξενοδοχειακές αλυσίδες του εξωτερικού για τη χώρα μας. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), το Israel-Greece Chamber of Commerce & Industry και το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ξενοδοχειακούς ομίλους του Ισραήλ στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, η Brown Hotels υλοποιεί επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη 11 ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο ξενοδοχειακός όμιλος Fattal Group αυτή την περίοδο ανακατασκευάζει δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα, ο όμιλος ακινήτων Zoia Fund επίσης ετοιμάζει δύο ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα, ενώ ενδιαφέρον καταγράφεται και από τη Ficus Investments και τη Selina.

Επίσης, όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», συνεχίζει να «σαρώνει» την αγορά ο όμιλος της Hines, o οποίος συμφώνησε με την Accor να συνεργασθούν στο ξενοδοχείο Coral που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο και το οποίο ανακαινίζεται πλήρως. Επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο Ιούνιο η Hines-Henderson Park ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξαγοράς πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, ενώ αυτή την περίοδο κάνει επενδύσεις επέκτασης του Grand Hyatt στην Αθήνα, το οποίο αγόρασε το 2017.

Ακόμη ενδεικτική της εμπιστοσύνης μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού στην ελληνική αγορά είναι η απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα, της αμερικανικής Apple Leisure Group ® (ALG) να αναλάβει το management τριών ξενοδοχείων σε Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο που ανήκουν στη Hotel Investment Partners (HIP).

Πλειστηριασμοί

Παράλληλα, όμως, οι τράπεζες δεν ξεχνούν τους πλειστηριασμούς για όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει κατά τη γνώμη τους κάποια ελπίδα συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες που δεν εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ξενοδοχειακής επιχείρησης Κυπριώτη, που Eurobank και Intrum (Τράπεζα Πειραιώς) βγάζουν και πάλι σε πλειστηριασμό στις 3 Μαρτίου με ύψος πρώτης προσφοράς τα 83.831.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Kω αποτελείται από 5στερες και 4στερες μονάδες και εκτάσεις 287 στρεμμάτων με εστιατόρια, πισίνες, spa, καταστήματα, θέατρα, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επισημαίνεται ότι Eurobank και Πειραιώς εξετάζουν και την πώληση των δανείων της Κυπριώτη.

Επίσης σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 27 Ιανουαρίου το ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς Grand Chalet. Συνολικά 31 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων είναι αναρτημένοι στην ηλεκτρονική σελίδα πλειστηριασμών για τους επόμενους μήνες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.