Απόρριψη προσφυγής Αυστριακού πολίτη κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η αυστριακή Δικαιοσύνη δεν είναι κατ’ ανάγκην αρμόδια για την επίλυση της διαφοράς ενός Αυστριακού πολίτη με το ελληνικό Δημόσιο, με αφορμή την προσφυγή του κατά του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη διεθνή δικαιοδοσία σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, ο οποίος θέτει ως γενικό κανόνα ότι διεθνή δικαιοδοσία έχουν τα δικαστήρια του κράτους μέλους της κατοικίας του εναγομένου, στην εν λόγω περίπτωση δεν ισχύει, όπως αποφάνθηκε το ευρωδικαστήριο.

Ο Αυστριακός πολίτης απέκτησε από αυστριακή τράπεζα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 35.000 ευρώ, τα οποία το 2012 αντικαταστάθηκαν με νέα μικρότερης ονομαστικής αξίας.

Ο πολίτης άσκησε ενώπιον των αυστριακών δικαστηρίων αγωγή κατά της Ελλάδας, με αίτημα την τήρηση των αρχικών όρων δανεισμού ή την επιδίκαση αποζημίωσης.

Η Ελλάδα πρόβαλε ότι τα αυστριακά δικαστήρια δεν έχουν διεθνή δικαιοδοσία για την εκδίκαση τέτοιων διαφορών. Το Oberster Gerichtshof (Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας) ζήτησε τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του θέματος το οποίο δικαίωσε την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.