Αυτά είναι τα επιδόματα που αυξάνονται – Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά

Ποια επιδόματα «παρασύρει» προς τα πάνω τόσο η άνοδος του κατώτατου μισθού, όσο και μεμονωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις.

Οι δικαιούχοι συνολικά 21 επιδομάτων που χορηγούνται από e–ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ, αναμένεται να δουν αύξηση στις αποδοχές τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται από τη μία στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και από την άλλη, σε μεμονωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις.

Μάλιστα, τα ποσά των αναπροσαρμογών που προκύπτουν, προσεγγίζουν ακόμη και τα 50 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα δοθούν αναδρομικά. Όλες οι καταβολές έχουν προγραμματισθεί για μέσα στον Απρίλιο.

«Αυτόματα» θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά έως και 1.500 ευρώ εντός του τρέχοντος μήνα σε χιλιάδες γυναίκες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και ύστερα. Θα λάβουν τα χρήματα όσες μητέρες υπέβαλαν αίτηση μέσα σε αυτό το διάστημα για το επίδομα γέννας.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οιαδήποτε άλλη ενέργεια, ως εξής:

Στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον Απρίλιο του 2024.

Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Αυξημένο θα χορηγηθεί και το επίδομα μητρότητας από τον Απρίλιο και έπειτα σε σύγκριση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ, θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Τα ποσά θα αυξηθούν μετά και από την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ.

Αναδρομικά ποσά που «αγγίζουν» ακόμη και τα 4.680 ευρώ και προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στο επίδομα μητρότητας, μπορούν να διεκδικήσουν και όσες γυναίκες έγιναν μητέρες μετά τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πέραν όσων είχαν ήδη δικαίωμα στην ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενες, αλλά και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Ποια επιδόματα αυξάνονται λόγω κατώτατου μισθού
– Ανεργίας: 509,7€ (από 479€)

– Εποχικό οικοδόμων: 961€ (από 902,4€)

– Μαθητείας ΟΑΕΔ: 664€ (από 624€)

– Εποχικό τουρισμού – επισιτισμού: 649,4€ (από 610€)

– Επίδομα εργασίας: 255€ (από 239,5€)

– Προγράμματα απασχόλησης: 50% – 90% κατώτ. μισθού

Παροχές:

* Προστασίας Μητρότητας: 830€ (από 780€)

* Επίδομα γονικής άδειας: 830€ (από 780€)

Αυξάνεται και το δώρο του Πάσχα
Περίπου 600.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ στα 830 ευρώ μικτά.

Αυτό διότι το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών τη 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Επομένως οι αποδοχές αυτές θα είναι αυξημένες κατά 6,5% λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Δώρο Πάσχα, δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ, το οποίο καταβάλλεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κάθε χρόνο έως τη Μεγάλη Τετάρτη, και συγκεκριμένα φέτος έως την 1η Μαΐου. Εφέτος, ωστόσο, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και οι άνεργοι, θα δουν αυξημένο το Δώρο Πάσχα, λόγω της αύξησης του κατώτατου.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.