Αυξάνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, την τελευταία διαδρομή που συνεχίζει να παρέχει το καύσιμο στη Δυτική Ευρώπη.

Η νέα κλιμάκωση εντείνει την ενεργειακή σύγκρουση της Μόσχας με τις Βρυξέλλες στον απόηχο των μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι ήταν αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς.

Η κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για ελλείψεις κατά την περίοδο θέρμανσης που πλησιάζει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να γεμίσουν γρήγορα τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία φορτώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες με ζημίες, και τις φέρνουν αντιμέτωπες του margin calls, που λέγεται ότι ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να έχουν ήδη ανακοινώσει μια σειρά από κρατικές διασώσεις και δάνεια στήριξης.

Ομως, τα μέτρα αυτά αποδεικνύονται μικρά μπροστά στην έκταση της κρίσης, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κατάρρευσης συστημικής σημασίας εταιρειών, χωρίς περαιτέρω κρατική στήριξη.

Εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη κρατική στήριξη, τότε υφίσταται σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης για τους συστημικά μεγάλους παρόχους ενέργειας . Μια συντονισμένη απάντηση και για τους τρεις ομίλους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.