Brookings: Γιατί δεν δικαιολογείται… η γραβάτα

Οποιασδήποτε ελάφρυνση χρέους είναι ευπρόσδεκτη για μια τόσο υπερφορτωμένη χώρα, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν αυτή η ρύθμιση του χρέους είναι αρκετή για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμο τρόπο, σημειώνει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Brookings, ενώ αναφέρεται και στη γραβάτα που φόρεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, ο συνεργάτης του Brookings, καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης, αναφέρει πως, ενώ το αποθεματικό ταμειακών ροών ύψους 24 δισ. ευρώ μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις αποπληρωμών της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, θα ήταν πολύ καλύτερο να διατηρηθεί ως εγγύηση για τις αγορές.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων εξακολουθούν να παραμένουν γύρω από το υψηλό 4%, υποδεικνύοντας ότι οι αγορές, τουλάχιστον για την ώρα, δεν είναι πλήρως πεπεισμένες πως η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, η πρόβλεψη για το πραγματικό ΑΕΠ μακροπρόθεσμα αναμένεται να είναι μόνο 1%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο 5,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ (3,3 δισ. ευρώ) και των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (2,2 δισ. ευρώ).

Μια άλλη σοβαρή ανησυχία κατά το Brookings είναι ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060. Αυτό, όπως υπογραμμίζεται, ισοδυναμεί με περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Στην ανάλυση επισημαίνεται εξάλλου πως, με τη δόση των 15 δισ. ευρώ, η Ελλάδα τελικά θα χρησιμοποιήσει μόλις 62 από τα 84 διαθέσιμα δισ. ευρώ. Όπως τονίζεται, πρόκειται για κρίσιμη παράμετρο, καθώς πρόκειται για «φθηνό» χρήμα με επιτόκιο 0,9%, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για την αποπληρωμή ακριβότερων δανείων ή για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Μια άλλη σημαντική επισήμανση κατά το Brookings είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να επαναπροσδιορίσει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 15 δισ. ευρώ. Όπως υπογραμμίζεται, η χρήση του buffer των 15 δισ. ευρώ θα είναι δυνατή μόνο αφού διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Καταλήγοντας, το Brookings τονίζει πως αν συγκριθεί το επιτόκιο 4% (στην περίπτωση των δεκαετών ομολόγων) με 0,9% του ESM, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί η τελευταία απόφαση του Eurogroup δεν δικαιολογεί το ότι φόρεσε γραβάτα ο κ. Τσίπρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.