Brussels Group: Τα σημεία σύγκλισης στη σημερινή συνεδρίαση

Με τα θέματα στα οποία οι απόψεις συγκλίνουν άρχισε σήμερα στις 11:30 το πρωί, στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του λεγόμενου Brussels Group, δηλαδή των εκπροσώπων των εταίρων και δανειστών και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να επιτευχθεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά θεμάτων, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές να συνεδριάσει το Brussels Group και αύριο Πρωτομαγιά αλλά και το Σάββατο μέχρι αργά το απόγευμα. Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ιδιωτικοποιήσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αύριο θα συζητηθούν θέματα ενέργειας, φορολογικά και επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, και το Σάββατο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από αυτές τις συζητήσεις η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει μια συμφωνία στα πιο ώριμα θέματα, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Εurogroup, που θα μπορούσε να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, είτε μεσω τηλεδιάσκεψης (το πιθανότερο) είτε δια ζώσης.

Με την ολοκλήρωση αυτου του σεναρίου θα αρχίσουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις στα δύσκολα θέματα μέχρι το Εurogroup στις 11 Μαίου.

Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου να διαπιστωθεί αν όχι κατ΄αρχήν συμφωνία τουλάχιστον μια τέτοια πρόοδος θα οδηγούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να επιτρέψει την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ώστε η χώρα να λάβει μια ανάσα ρευστότητας.
Αυτές είναι οι επιδιώξεις της κυβερνησης, η οποία έστειλε στις Βρυξέλλες μια επταμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιώργο Χουλιαράκη, στην οποία μετέχουν τρία μέλη του γραφείου του πρωθυπουργού, ένας εκπρόσωπος του κ. Τσακαλώτου, έναν εκπρόσωπο του κ. Σταθάξη και τη γενικό γραμματές του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής.

Από την πλευρά των εταίρων, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε σήμερα ότι το κλίμα είναι θετικό και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα από ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πολιτικά έχει αναλάβει προσωπικά τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, επί της ουσίας θα περιμένουν προφανώς μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας που θα βρεθούν στο τραπεζι τα δύσκολα, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η ελληνική πρόταση ικανοποιεί και σε ποιο βαθμό τις θέσεις τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.