Business…με γάλα γαϊδούρας

Αν και η εκτροφή γαϊδουριών δεν μπορεί ακόμη να γίνει αντικείμενο μαζικής παραγωγής λόγω της έλλειψης υποδομών και της ανώριμης σχετικά αγοράς, οι λίγοι που τόλμησαν να ασχοληθούν με την παραγωγή και την εμπορία του γάλακτος γαϊδούρας έχουν βγει κερδισμένοι.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Γιώργος Τσιχουρίδης, υπεύθυνος της φάρμας «Τσιχουρίδη». Η επιχείρηση βρίσκεται στην Οινόη, 15χλμ από την πόλη της Κοζάνης και ασχολείται κυρίως με την εκτροφή όνων με σκοπό την παραγωγή αγνού και βιολογικού γάλακτος γαϊδούρας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο insider.gr, η επένδυση και η ανάπτυξη της εταιρείες έγινε μέχρι στιγμής χωρίς καμία κρατική βοήθεια ενώ αυτή την περίοδο σκοπεύουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα. Το εγχείρημα μέχρι στιγμής έχει θετικά αποτελέσματα και απόδειξη αποτελείτο γεγονός ότι η εταιρεία εξάγει σε πολλές χώρες. «Κάνουμε εξαγωγές στις βαλκανικές χώρες και σε όλη την Ευρώπη. Τώρα ετοιμαζόμαστε να συνεργαστούμε και με επιχειρήσεις στις ΗΠΑ», σημειώνει ο κ. Τσιχουρίδης.

Το γάλα γαϊδούρας έχει υψηλή διατροφική αξία και μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα. Η τιμή πώλησής του ξεκινά από τα 60 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 100 ευρώ το λίτρο. «Η τιμή χοντρικής είναι περίπου 30 ευρώ το λίτρο αλλά στην αγορά μπορείτε να δείτε διάφορες τιμές», αναφέρει ο κ. Τσιχουρίδης.

Η υψηλή τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι το ζώο δίνει σχετικά μικρές ποσότητες γάλακτος κάθε μέρα ενώ χρειάζεται διαρκή φροντίδα.

Στη συγκεκριμένη φάρμα φάρμα γίνεται και εκτροφή ίππων με σκοπό την παραγωγή ημιόνων, προσδοκώντας να συμβάλλει στη διατήρηση του είδους στη χώρα μας. Τα ζώα όταν δεν είναι σταβλισμένα κινούνται ελεύθερα σε περιφραγμένο χώρο και τρέφονται με βιολογικές τροφές που παράγονται από τη φάρμα  και ελέγχονται από οργανισμό πιστοποίησης με αποτέλεσμα να παράγουν γάλα υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής ο ρόλος των γαϊδουριών θα είναι θετικός στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των γαϊδουριών φθάνει τα  12.500 ζώα και υπάρχουν περίπου 20 – 25 οργανωμένες εκτροφές.

Τα οφέλη από το γάλα γαϊδούρας

Οι ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας που είναι και το κοντινότερο προς το ανθρώπινο μητρικό, είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Η αξία του και τα οφέλη που παρέχει στο δέρμα είναι γνωστά στις μέρες μας. Συνήθως μια επάλειψη αρκεί για να έχουμε ορατά αποτελέσματα σε ξηρή, ευαίσθητη, επιρρεπή σε κακή επούλωση, με αλλεργικές ευαισθησίες ενώ εφαρμόζεται και ως αντιοξειδωτικό. Χάρη στο συνδυασμό λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 και 6 με βιταμίνη Α και Ε, αναζωογονεί το δέρμα και προλαμβάνει τη γήρανσή του.

Εκτός από τις αποτελεσματικές κοσμετολογικές του εφαρμογές έχει και σημαντικές θεραπευτικές εφαρμογές στην ιατρική.

Το γάλα της γαϊδούρας είναι υψηλής πεπτικότητας και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και είναι ιδανικό σε περιπτώσεις εξάντλησης, αδυναμίας, και κακής διατροφής (ακόμη και υποσιτισμού).

Μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς στη σύσταση του και σε ικανοποιητικά ποσοστά, εμπεριέχονται ανοσοσφαιρίνη και λυσοζύμη (ιδανική περίπτωση για γυναίκες σε εγκυμοσύνη, αδύναμα βρέφη και νήπια και ανθρώπους σε προχωρημένη ηλικία). Οι πλούσιοι ολιγοσακχαρίτες του το κάνουν κατάλληλο για την ευαισθησία στη δυσκοιλιότητα, τις αλλεργίες και στην ανισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.  Το γάλα αυτό είναι πρώτης τάξεως γάλα βρεφικής ηλικίας στις περιπτώσεις που το μητρικό είναι λίγο ή ακατάλληλο.

Της Πένη Χαλάτση

Πηγή: insider.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.