Χ.Α.: Η άμυνα έναντι πιέσεων στα τραπεζικά blue chip φέρνει την άνοδο

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί επιχειρούν να ορθώσουν αμυντικά εμπόδια στις πιέσεις επί των ΑΛΦΑ -1,71%, στις 14:35, ΕΤΕ -1,79%, ΕΥΡΩΒ -0,71% και ΠΕΙΡ -0,56% που προκαλούν την κάθοδο του 25άρη με παράθεση γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος για περισσότερες από τις μισές μετοχές του.

Έτσι με τη βοήθεια της ανόδου των περισσότερων blue chip έχουμε την διακοπή στην πτώση της Δευτέρας και επιστροφή στην τάση των τριών προηγούμενων ημερών. Η ανοδική δυναμική που εμφανίστηκε όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο σύνολο των χρηματιστηρίων του ευρώ σήμερα υποβοηθά την κίνηση στο Χ.Α.

Το βασικό είναι ότι και σήμερα ωθούν πτωτικά την πτώση από τις 10:30 οι τραπεζικές μετοχές. Αλλά εμφανίστηκε στα πρώτα λεπτά αγοραστικό ενδιαφέρον για αύξηση θέσεων σε αυτές που έφερε το μέγιστο για τον τραπεζικό δείκτη στις 11:32 αλλά κατόπιν οι ρευστοποιήσεις επανέφεραν τον δείκτη τους σε αρνητικό πεδίο.

Ωστόσο τα κέρδη σε blue chip όπως ΒΙΟ +4,73%, ΟΠΛ +3,90% ΜΥΤΙΛ +2,84%, ΜΕΤΚ +2,81% ΑΡΑΙΓ +2,44% και ΕΛΠΕ +2,12% στη μέση των συναλλαγών κρατούν τους βασικούς δείκτες με ανοδικές μεταβολές.

Έχουμε ωστόσο εμφάνιση σημαντικά υψηλότερου τζίρου και όγκων που στις 14:40 έχουν αυξήσει το πλήθος των μετοχών που άλλαξαν χέρια σήμερα αφού ο συνολικός όγκος στο μέσο της διαπραγμάτευσης διαμορφώθηκε στα 38,103 από 31,390 εκατ. τεμάχια στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η ανοδική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρέασε την διάθεση για ρίσκο στο Χ.Α. Οι δείκτες στην Ευρώπη αφού ξεκίνησαν πτωτικά αντέδρασαν κατόπιν ανοδικά και αναζητούν ακόμα το μέγιστο μέρας αφού διαπίστωσαν την πιθανότητα να ανοίξουν ανοδικά οι αγορές στην Νέα Υόρκη.

Δικαιώθηκαν οι traders στα παράγωγα που έδωσαν προπορεία στα ΣΜΕ έναντι του 25άρη, θεωρώντας πως η δυναμική θα προκαλούσε συνέχεια στις εντολές αγοράς. Η ζώνη μεταξύ των 628 και 628 μονάδων ξανά έγινε το επίπεδο αντίστασης του Γ.Δ. σήμερα, όπως και την περασμένη βδομάδα οι 633 και οι 640 που έγιναν και τιμή στόχος σε περίπτωση εγκατάστασης της ανόδου.

Στην αρχή, από τις 10:30 ως τις 10:38 δοκιμάστηκαν επίπεδα τιμών για τον ΓΔ μεταξύ των 619 και 620 μονάδων. Μετά εμφανίστηκε διάθεση για ανεύρεση ισορροπίας ψηλότερα με πλάγια ανοδικής κλίσης κίνηση ενώ το μέγιστο μέρας πάνω από τις 628 μονάδες ήταν η τιμή ανοίγματος χθες μετά οι δείκτες εγκαταλείφθηκαν στις πιέσεις που τους οδήγησαν σε αρκετά κατώτερο επίπεδο αφού οι θεσμικοί κράτησαν τον Γ.Δ. κάτω από τις 622 μονάδες.

Η αγορά της Αθήνας σήμερα βαδίζει πάλι στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη αλλά κατά λίγα κλικ πιο πάνω, αναφορικά με τον άξονα του χρόνου. Οι Γ.Δ. και 25άρης ακολούθησαν την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Στις 14:50 δεν αναζητούν το ελάχιστο μέρας. Αφού οι δείκτες κινούνται πλάγια με πτωτική κλίση.

Το αρνητικό κλίμα στις συναλλαγές εμφανίστηκε σήμερα στο πρώτο μέρος μετά τις 12:00. Η αισιοδοξία στην Αθήνα σήμερα απουσιάζει λόγω της εξέλιξης με το ΔΝΤ που δυναμώνει την απαισιοδοξία των θεσμικών. Στις συναλλαγές ο τζίρος ( λίγο πάνω από 26 εκατ. ευρώ) δείχνει πως μειώθηκαν οι ενδοιασμοί αλλά ως προς το θετικότερο σενάριο.

Η κίνηση του μέσου όρου γίνεται σε επίπεδα αρκετά κοντά στο προηγούμενο κλείσιμο και βέβαια πιο κοντά στις κρίσιμες τεχνικά 622 μονάδες. Ο τζίρος στις 14:50 είναι 27,492 από 14,433 εκατ. ευρώ ψηλότερος από την προηγούμενη μέρα.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν ανοδική τάση που έχει φέρει μικρές για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών τάση θετικής προσδοκίας λόγω της εξασθένισης του ευρώ.

Εδώ γίνεται προσπάθεια σαφούς αναχαίτισης των πιέσεων ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση του επίπεδου των 622 μονάδων. Υπάρχει για την ώρα προσπάθεια για εξεύρεση ισορροπίας για το Χ.Α. μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με την προσφορά να υπερτερεί.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές μετά από ένα μικτό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX +0,60%, ο CAC +0,11% και για τον FTSE100 +0,62%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές θα έχουν ανοδικό ξεκίνημα καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών της Νέας Υόρκης έχουν θετική εικόνα μεταβολής +0,35% για τον Dow και +0,32% για τον S&P500.

Οι δείκτες στο Χ.Α. στις 14:54 έχουν μεταβολή +0,04% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 620,19 από 618,80 μονάδες στην περασμένη σύνοδο την ίδια περίπου ώρα, και για τον 25άρη +0,01% με τον FTSEM στο +0,60%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 47 από 22 και των πτωτικών 33 από 57 με αμετάβλητες τις 17 από 23.

Ο τζίρος έπιασε τα 27,833 από 14,802 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές είναι ύψους 2,614 από 0,697 εκατ. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.