Χατζηδάκης: Μέχρι τα τέλη Ιουνίου το master plan για την απολιγνιτοποίηση

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου στοχεύει το υπουργείο Ενέργειας να έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισημάνθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και με την παρουσία της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

«Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου καταλήξουμε σε ένα masterplan, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες λόγω της απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα αποτελεί «προτεραιότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού».
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών στην απολιγνιτοποίηση, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για χρηματοδότηση τριών κατηγοριών. «Μιλάμε για χρήματα που θα προέλθουν από το Just Transition Fund, που είναι καινούργιο χρήμα. Θα είναι τα χρήματα τα οποία θα έρθουν από το ΕΣΠΑ και προφανώς στην κατανομή του ΕΣΠΑ θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν η απολιγνιτοποίηση. Και θα υπάρχει χρηματοδότηση μέσω διαφόρων μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κτλ. Παράλληλα, θα υπάρχουν και ελληνικοί πόροι, δημόσιοι πόροι, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας της δικής μας ή άλλων μηχανισμών, όπως για παράδειγμα το Πράσινο Ταμείο και φυσικά ιδιωτικοί πόροι» εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.

Βάσει αυτών των υπολογισμών, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε «ότι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν μέχρι το 2027 για την απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειές της είναι από 3,7 δισ. μέχρι 4,4 δισ. ευρώ».

Για μια πολύπλοκη αλλά διαχειρίσιμη διαδικασία έκανε λόγο από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιερα. «Η απολιγνιτοποίηση είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν λέμε φυσικά ότι η μετάβαση είναι εύκολη υπόθεση. Είναι πολύπλοκη διαδικασία, αλλά διαχειρίσιμη» επισήμανε η κ. Φερέιρα, φέρνοντας ως παράδειγμα παρόμοιους μετασχηματισμούς σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και εκφράζοντας την βεβαιότητα πως η Ελλάδα «θα είναι ένα από τα θετικά παραδείγματα προς μίμηση σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, όπως θα αρχίσουμε να λέμε το master plan θα έχει τη διακυβέρνηση και τη δομή κατά κάποιο τρόπο του Ταμείου Συνοχής. Θα έχει επιχειρησιακά προγράμματα και κυρίως θα εστιασθεί στη δίκαιη μετάβαση και τις πράσινες επενδύσεις. Θα καλύψει ως επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες, θα στηρίξει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ» ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Παράλληλα, ο κ. Θωμάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δωθούν φορολογικό κίνητρα στις καινούριες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Γιάννης Τσακίρης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.