Χατζηδάκης: Προτεραιότητες η ΔΕΗ και οι διεθνείς ενεργειακές συμμαχίες

Για την επιτάχυνση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες κυρίως και δευτερευόντως στο «επείγον» ζήτημα της ΔΕΗ, το οποίο αποτελεί μεν προτεραιότητά του, αλλά θα θα αναφερθεί αναλυτικά στις προγραμματικές του δηλώσεις το Σαββατοκύριακο, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

«Μιλώντας και για τη διεθνή ενεργειακή μας πολιτική και με δεδομένο ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω βρει η Ελλάδα έχει ένα μόνιμο αρνητικό ισοζύγιο εξαρτώμενο κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες. Η πολιτική μας θα πρέπει στον τομέα αυτό της διεθνούς ενεργειακής ατζέντας να περιστρέφεται γύρω από την βελτιστοποίηση της ενεργειακής μας ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι επιδίωξή του είναι είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, αλλά και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η πολιτική μας θα παραμείνει προσανατολισμένη στην διεύρυνση των πηγών και οδεύσεων στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Η υλοποίηση και προώθηση μακρόπνοων σχεδίων υποδομής θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Η ολοκλήρωση του TAP, του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG, ο East Med, ο IGI Poseidon και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας σε συνεργασία με στρατηγικούς εισαγωγείς αποτελούν προτεραιότητες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι, εκτός από τη ΔΕΗ, προτεραιότητά του θα είναι η επιτάχυνση στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής απανθρακοποιησης, καθώς και ότι θα επικεντρωθεί στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών, με έμφαση τη διασύνδεση της Κρήτης.

«Ασφαλώς και θα συζητήσουμε με τον συνάδελφο μου, τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σχετικά με την διασύνδεση με την Κύπρο, ωστόσο αυτό που θεωρώ άμεση προτεραιότητα είναι η σύνδεση της Κρήτης», τόνισε ο υπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.