Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμη και lockdown

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN Greece Αμαλία Κάτζου, ενώ προανήγγειλε την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.

O υπουργός προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες από την κυβέρνηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή μέσα στον Οκτώβριο, για την οποία έχουν υποβάλει αίτηση 165.000 επιχειρήσεις, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την επόμενη, τέταρτη, φάση της επιστρεπτέα προκαταβολή.

Χαρακτηρίζει κομβικό σημείο την ρευστότητα των επιχειρήσεων και προαναγγέλλει εκταμίευση, εκτιμά, όλου του ποσού της επιστρεπταίας προκαταβολής.Τον Ιούλιο έπεσαν 2 δισεκ. ευρώ στην πραγματική οικονομία είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πέσουν στην αγορά 4-5 δισεκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διοχετεύσει πόρους στην οικονομία μέχρι η ίδια η αγορά να ισορροπήσει, είπε ο υπουργός.

Για τον προϋπολογισμό
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το υπουργείο έχει κατασταλάξει σε ορισμένα μεγέθη με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται στο 8-9% όσον αφορά στην ύφεση.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ουσιαστική μεταβολή από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου δεν θα υπάρξει, πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο lockdown
Ερωτηθείς, αν η οικονομία αντέχει ένα νέο lockdown, ο υπουργός απάντησε: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα. Συνεπώς οι συνέπειες ενός περιορισμού σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα είναι οδυνηρές».

«Αν όμως με ρωτάτε, κι αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα, αν ‘έχεις τα όπλα, τα ταμιακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθεις;’, η απάντηση είναι ‘ναι’», απάντησε ο υπουργός. «Έχουμε ‘χτίσει’ τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε οποιαδήποτε επιλογή πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα για να διοχετευτούν στους κλάδους της οικονομίας που στηρίζουν το ΑΕΠ της χώρας, ο υπουργός απάντησε:

«Είμαστε σε πολύ ώριμο επίπεδο. Έχουμε δουλέψει συστηματικά προκειμένου σε είκοσι μέρες από σήμερα να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε τα σχετικά αιτήματα και σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη είμαστε πιο μπροστά», επεσήμανε ο υπουργός κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις» που μπορεί να υποβληθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρώτη εκταμίευση ενδεχομένως να μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού:

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.