Χριστούγεννα και διαπραγματεύσεις «καθηλώνουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέριξ των 630 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κινούνται σε ρυθμούς… Χριστουγέννων, εν μέσω και του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,43% στις 628,95 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,33% στις 1.690,15 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,24 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 19 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,15% στις 612,11 μονάδες, καθώς η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,09% σημειώνει κέρδη κατά 0,54% και η Attica Bank ΑΤΤ κατά 3,03%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,68% διολισθαίνει κατά 0,42% ενώ Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,00% και Eurobank διατηρούνται σταθερές.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-1,49% εμφανίζει απώλειες κοντά στο 2% ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Viohalco. Η Grivalia Properties παράλληλα, κινείται πτωτικά κατά 1,32%, ο ΟΤΕ ΟΤΕ-0,46% κατά 0,91% και ο Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,79% κατά 0,89%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται οριακά ανοδικά, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 0,9 μονάδες βάσης στο 7,239%, του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 48 μονάδες βάσης στο 7,524%, ενώ του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 8,222%.
Στο μεταξύ, σε πλήρη αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τόσο για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όσο και για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης. Μάλιστα, στο αρνητικό κλίμα έρχεται να προστεθεί η διαμάχη της Αθήνας με το ΔΝΤ και το Βερολίνο, αλλά και οι αντεγκλήσεις των Βρυξελλών με το Ταμείο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε σημερινή του συνέντευξη, υποστήριξε ότι «μπορεί να υπάρξει» συμφωνία και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «το ίδιο το ΔΝΤ αφενός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πιέσει πραγματικά για ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου να μην έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζοντας σε αυθαίρετους υπολογισμούς».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, σειρά οργανωτικών αλλαγών ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο Όμιλος Σαράντη, καθώς ο Βαγγέλης Κυπριώτης αναλαμβάνει το ρόλο του Chief Commercial Officer (CCO) έχοντας πλέον υπό την ευθύνη του, την εμπορική ανάπτυξη των προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες δραστηριοποίησης, αλλά και την εμπορική στρατηγική όλων των χωρών του Ομίλου.
Την ίδια ώρα, νέα υψηλότερη τιμή – στόχο για τον τίτλο του ΟΠΑΠ δίνει σε έκθεσή της, η Euroxx, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή. Η νέα τιμή είναι τα 10 ευρώ, από 8,1 ευρώ προηγουμένως. Η Euroxx επισημαίνει πως αυξάνει τη στόχευση για τη μετοχή λόγω της πρεμιέρας για τα VLTs, την οποία προσδιορίζει χρονικά στα τέλη της νέας χρονιάς.
Από την πλευρά της, στα 22 ευρώ (από 22,5 ευρώ προηγουμένως) μειώνει την τιμή – στόχο για τον τίτλο του Τιτάνα η Επενδυτική Τράπεζα (IGB), υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε «neutral» από «accumulate». «Οι αβεβαιότητες σε Ελλάδα και Αίγυπτο αντισταθμίζουν την ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ο Τιτάνας παραμένει μια από τις καλύτερες μακροπρόθεσμες επενδυτικές περιπτώσεις στην εγχώρια αγορά» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.