Διαδικασίες fast track για επενδύσεις

Την απλοποίηση των διαδικασιών σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, αλλά παράλληλα και να μειωθεί η γραφειοκρατία, που πολλές φορές αποθαρρύνει εγχώριους και ξένους επενδυτές, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο παρουσίασε χθες στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο βασίζονται σε τρεις πυλώνες και συγκεκριμένα:

  • Στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων.
  • Στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

H φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον «εκ των προτέρων έλεγχο και τη δανειοδότηση» στην καταρχήν «ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο» των επενδυτικών δράσεων.

Oι επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν μια επένδυση θα ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν την πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, πλυντήρια – λιπαντήρια.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.

Τέλος, οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν σχολές ναυαγοσωστικής και εκμίσθωση ταχυπλόων αναψυχής ενώ οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν λούνα παρκ, τσίρκο και παγοδρόμια.

Η επιτυχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εισάγει το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποιήση των διαδικασιών που απαιτούνται τόσο κατά τη φάση της αδειοδότησης όσο και της υλοποίησης μιας επένδυσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.