Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Βρυξελλών για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ

Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGCom) για συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το καυτό ζήτημα που αφορά στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

Η άφιξη των στελεχών της Κομισιόν συμπίπτει με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και όλα δείχνουν ότι η έκβαση του διαγωνισμού θα είναι καθοριστική για τις μελλοντικές εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε αποτύχει και όλα δείχνουν ότι στο ίδιο κλίμα κινείται και ο τωρινός.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εποπτεύει τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων ώστε η χώρα να συμμορφωθεί αφενός με την καταδικαστική εις βάρος της απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και αφετέρου με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή να ανοίξει ο ανταγωνισμός με την πρόσβαση τρίτων στις αποκλειστικές πηγές ενέργειας της επιχείρησης.

Στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ προβλεπόταν η σύσταση δύο – τριών χαρτοφυλακίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από διαφορετική πηγή καυσίμου η καθεμία. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε χαρτοφυλάκιο θα έχει σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και η κατανομή πελατολογίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, αλλά με βήματα τα οποία δεν θα απαξιώσουν περαιτέρω τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας και χωρίς φυσικά να προκαλέσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Τόσο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς διαθέτουν τεχνοκρατική εμπειρία και γνώση των τρόπων λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και παρότι η ηγεσία του υπουργείου κρατά κλειστά τα χαρτιά της, άμεσες αναμένεται να είναι οι παρεμβάσεις της ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τρέξει κανονικά η διαδικασία της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία θα επιδιώξει χρηματοδότηση της τάξεως των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή funds θα κληθούν να τη δανειοδοτήσουν, με δέλεαρ ένα ελκυστικό κουπόνι. Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10%, η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να επιτευχθεί και ο στόχος της απώλειας πελατών προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.