ΔΝΤ: Απόφαση της Αθήνας η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων

Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ τόνισε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται πια σε καλύτερο δρόμο.

Ο Τζέρι Ράις αναγνώρισε πως μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση και με τους άλλους επίσημους πιστωτές.

Κληθείς, εν τω μεταξύ, να σχολιάσει αν η «αδύναμη κουλτούρα πληρωμών», που επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, αποτελεί ένα πολιτισμικό χαρακτηριστικό ή μια κληρονομιά της κρίσης, ο κ. Ράις απέφυγε την όποια κριτική και αντ’ αυτού επαίνεσε τις σκληρές προσπάθειες. Σημείωσε δε πως οι καλύτερες προοπτικές της οικονομίας είναι αποτέλεσμα των θυσιών και των μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Και τα εύσημα για αυτό (καλύτερη πορεία) πηγαίνουν στις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι έχουν επιδείξει μεγάλη επιμονή και υπομονή για να προωθήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν το βάθος της κρίσης που βρέθηκε μπροστά του» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του Ταμείου αποκαλύπτει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του 60% της συνολικής οφειλής προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει η έκθεση του Ταμείου. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει περίπου 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία πρέπει να αποπληρώνει με ρυθμό 1,9 δισ. ευρώ ετησίως (1,5 δισ. SDR) για όλη την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2023 (το υπόλοιπο πρέπει να πληρωθεί στις αρχές του 2024).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.