ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Προειδοποίηση πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των θεσμών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους παραμένει προς επίλυση.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές που παραμένουν και πρέπει να επιλυθούν. Αυτό θα έπρεπε να γίνει, όπως ανέφερε ο Πολ Τόμσεν, ίσως και πριν από χθες», τόνισε ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως πλέον απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Ράις εξήγησε πως οι αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου εβδομάδας καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες, επαναλαμβάνοντας σχετική αναφορά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με το κ. Ράις η ενεργοποίηση του προγράμματος και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η θα υπάρχει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως ίσχυσε και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.