ΔΝΤ: Θέμα Ελλάδας – Ευρωπαίων η μη περικοπή των συντάξεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει καμία πολιτική στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, ενώ τόνισε πως το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων αφορά αποκλειστικά την Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Ταμείο περιορίζεται πλέον σε ένα συμβουλευτικό έργο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «έχουμε μια διευθέτηση μετα-προγραμματικής εποπτείας, όπου επισκεπτόμαστε την Ελλάδα κατά διαστήματα και εξετάζουμε την οικονομία σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας την ανάλυση της αξιολόγησης μας με σκοπό να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα».

Πάντως, ο κ. Ράις υποστήριξε πως η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας όμως πως το εν λόγω θέμα «είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους».

Σχετικά με τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, είπε πως τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του 2019.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και με κοινωνική έμφαση πολιτικές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «κατά την εφαρμογή της προνομοθετημένης δέσμης μέτρων για το 2019-2020, εάν αυτό μπορεί να ελευθερώσει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα φιλικότερα προς την ανάπτυξη, προφανώς και θα το στηρίξουμε».

Νωρίτερα, με ευρεία συναίνεση, το EuroWorking Group έδωσε στην ουσία το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για τη μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019, θεωρώντας ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν διατυπώθηκε καμία ένσταση από κράτος μέλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.