ΔΝΤ: Τραπεζικές διασώσεις, αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις κατέστησαν τη Βρετανία «αδύναμο κρίκο»

Τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας είναι μεταξύ των πιο αδύναμων στον κόσμο, με τη χώρα να βρίσκεται πίσω και από αφρικανικές οικονομίες, όπως αυτές της Γκάμπια, της Ουγκάντα και της Κένυας.

Αυτό προκύπτει από μία μελέτη του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία από το 2008 χάθηκε 1 τρισ. στερλίνες από τον καθαρό πλούτο του βρετανικού δημόσιου τομέα, εξαιτίας των τραπεζικών διασώσεων, των αυξημένων υποχρεώσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων, αλλά και αποτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΔΝΤ δεν ακολούθησε τον καθιερωμένο δρόμο της εξέτασης των μεγεθών για το χρέος και το έλλειμμα. Έβαλε στο μικροσκόπιό του ενεργητικό και υποχρεώσεις 31 χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη περιουσιακών στοιχείων, όπως κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών και φυσικών πόρων. Από αυτά προέκυψε ότι η Βρετανία ήταν στην δεύτερη πιο αδύναμη θέση, με την Πορτογαλία να κατέχει την αρνητική πρωτιά.

Προσδιόρισε τα τραπεζικά bail outs ως σημαντικό παράγοντα για την επιδείνωση της θέσης της Βρετανίας, αλλά και έβαλε στο στόχαστρό του και ιδιωτικοποιήσεις, τα οφέλη των οποίων, όπως ανέφερε αποδείχθηκαν «αυταπάτη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.