E.E. προς Κίνα: Συμβιβαστείτε στον ΠΟΕ, αν δεν θέλετε απόσυρση των ΗΠΑ

Μήνυμα στο Πεκίνο να ρίξει νερό στο κρασί των απαιτήσεών του για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της Επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ. Και τούτο γιατί όπως εξηγεί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν τον οργανισμό, που ιδρύθηκε το 1995 και έκτοτε ρυθμίζει εμπορικές σχέσεις και διαφορές μεταξύ οικονομιών.

«Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και της ζητούμε να συνεργαστεί για την αναβάθμιση του συστήματος αυτού, για τη δημιουργία ισότιμων συνθηκών παιχνιδιού για όλους. Γιατί διαφορετικά οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν το δικό τους πεδίο ισότιμων όρων ανταγωνισμού εκτός ΠΟΕ» τόνισε η Μάλστρομ.

Ελάχιστα έχουν αλλάξει στον οργανισμό από συστάσεώς του, με αποτέλεσμα να μην έχει ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε. σε μικρότερο βαθμό, κατηγορούν την Κίνα για αθέμιτες πρακτικές και ντάμπινγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο των μονομερών κινήσεων έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ.

Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί ότι ο οργανισμός αργοπεθαίνει, καθώς το σύστημα πολυμερούς διαπραγματεύσεων βρίσκεται συνολικά υπό αμφισβήτηση από την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη και την χώρα, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.