Έφτασε η ώρα για τα 300 εκατ. ευρώ του Ερευνώ–Καινοτομώ – Πώς θα κατανεμηθούν οι δαπάνες

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για να ανοίξει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Ερευνώ-Καινοτομώ, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φιλοδοξεί να συνδέσει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.

Απώτερος στόχος, ωστόσο, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, κάτι που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί εκ των ουκ άνευ για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Με έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, δίνεται η ευκαιρία στους δυνητικούς δικαιούχους για την υλοποίηση των σχεδίων τους να σχεδιάσουν το ερευνητικό τους έργο αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης όπως βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί με αξιώσεις στον ανταγωνισμό απαιτούνται διαρκή άλματα. Στον τομέα των πατεντών, όπως τόνισε, δαπανούμε τα ίδια χρήματα με την Πορτογαλία, ωστόσο εκεί ετησίως, εγκρίνονται γύρω στις 300 με 340 πατέντες, η Ιρλανδία ξεπερνάει τις 1000 ενώ εμείς έχουμε 170 με 180 πατέντες.

Πώς θα γίνει η κατανομή των δαπανών

Με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει κατανομή ανάλογα με την περιφέρεια και τον βαθμό ανάπτυξης τους, έτσι ώστε να ενισχυθούν πρωτίστως εκείνες που υστερούν.

Η «μερίδα του λέοντος», δηλαδή 234 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί προς τις λιγότερες ανεπτυγμένες περιφέρειες. Σε αυτές κατατάσσονται το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

Τα υπόλοιπα 66 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθούν στις λεγόμενες περιφέρειες σε μετάβαση, δηλαδή στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο. Εξ αυτών, η ενδεικτική δημόσια δαπάνη ανά παρέμβαση και κατηγορία Περιφέρειας είναι:

Όπως επισημαίνεται στη πρόσκληση του προγράμματος, για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δράσης και τη χρηματοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων, θα εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς διατιθέμενων κονδυλίων μεταξύ παρεμβάσεων αλλά και ως προς την ενδεικτική κατανομή ανά θεματικό τομέα προτεραιότητας.

Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και από Εθνική Συμμετοχή με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών μέσα στην ΕΕ και στη μείωση της υστέρησης των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών με τη συμμετοχή στη διαρθρωτική προσαρμογή των περιφερειών των οποίων η ανάπτυξη καθυστερεί και στη μετατροπή βιομηχανικών περιοχών σε παρακμή, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

 

 

 

Πηγή:newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.