ΕΚΤ: Εξετάστηκε η διαγραφή της φράσης περί «αύξησης του QE»

Το ενδεχόμενο απόσυρσης της δέσμευσης για την περαιτέρω αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) εξέτασαν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της 7ης και 8ης Ιουνίου.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αρκετά στελέχη της ΕΚΤ αξίωσαν τη διαγραφή της φράσης περί «επιτάχυνσης του QE, εφόσον καταστεί αναγκαίο» από το ανακοινωθέν του Ιουνίου.

Τα ίδια στελέχη επεσήμαναν ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, περιορίζοντας το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων κινδύνων.

Ωστόσο, μία δεύτερη ομάδα τραπεζιτών εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι οι επιδόσεις του πληθωρισμού κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από το επιθυμητό.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ακόμη και η παραμικρή αλλαγή στο ανακοινωθέν θα μπορούσε να τύχει λαθεμένης ερμηνείας από τις αγορές, στέλνοντας μήνυμα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής».

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο ανακοινωθέν, η δέσμευση για το QE παρέμεινε ως έχει. Ωστόσο, η ΕΚΤ επέλεξε να τροποποιήσει τη φράση «τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο» σε «τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μακρά περίοδο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.