ΕΚΤ: Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για όσο χρειαστεί

Μήνυμα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά, ιστορικά χαμηλά επίπεδα, «για όσο χρειαστεί» στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι προχωρεί κανονικά στα σχέδιά της για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφωνούν πως δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις, πριν εξασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σταθερά κοντά στο στόχο του 2%.

Αν και στη συνεδρίαση του Ιουνίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα έως το καλοκαίρι του 2019, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά, θέλησαν να επισημάνουν ότι ούτε αυτή είναι η οριστική προθεσμία. Τα επιτόκια θα αυξηθούν, μόνο εάν κριθεί ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του πληθωρισμού.

Οι αγορές ήδη, επηρεαζόμενες και από τα στοιχεία για επιβράδυνση της Ευρωζώνης, αρχίζουν να ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων προς τα τέλη του 2019 και όχι νωρίτερα. Το σενάριο αυτό ενισχύει και η απόφαση της Κομισιόν να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, επικαλούμενη τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.