EKT: Υπομονή και αργά βήματα λόγω χαμηλού πληθωρισμού

Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά ούτε και να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστειλαν σήμερα στις αγορές δύο αξιωματούχοι του διοικητικού συμβουλίου.

ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Έρκι Λιικάνεν, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να μείνει χαμηλότερα των προσδοκιών, παρά τη δυναμική ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει «υπομονή». «Η σταδιακή στροφή σε περιοριστική πολιτική θα πρέπει να αρχίσει όταν υπάρξουν πιο ισχυρές ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού» είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θεωρείται βιώσιμος, όταν ο στόχος της κεντρικής τράπεζας μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υπερβολικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική».

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λιθουανός, Βίτας Βασιλιάουσκας, ο οποίος απέρριψε τις βιαστικές κινήσεις. Όσον αφορά στην προοπτική αύξησης επιτοκίων, δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση των αγορών ότι αυτή θα έρθει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Αυτό είχε επισημάνει άλλωστε χθες και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιενς Βάιντμαν, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ακόμη και τα «γεράκια» της ΕΚΤ δεν περιμένουν νωρίτερα αυξήσεις επιτοκίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.