Εκτινάχθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 έφθασαν τα 395 εκ. ευρώ

Σε θηλιά που σφίγγει ολοένα και περισσότερο στον λαιμό των μικρομεσαίων εξελίσσεται η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν μεγαλώνει, μαζί και ο αριθμός των λουκέτων.

Η παύση της χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών, η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, τα capital controls, η υπερφορολόγηση, η ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις όπως και τα κανόνια μεγάλων επιχειρήσεων συνθέτουν τη δραματική εικόνα μιας αγοράς που καταρρέει, με μεγάλα θύματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό αποτυπώνεται και στην ξαφνική έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών.

Συγκεκριμένα, τα 395 εκατ. ευρώ άγγιξαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 129 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

AdTech Ad

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου σε 7.915 τεμάχια, έναντι 5.892 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι ακάλυπτες επιταγές μόνον τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 199 εκατ. ευρώ!

Η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο συνεχίζει την τάση του Ιουνίου και κινείται αντίθετα στη τάση μείωσης των επιταγών που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της κατανάλωσης όσο και της μείωσης της χρήσης τους. Δεδομένου ότι οι σφαγιασμένες επιταγές του Ιουλίου ήταν συνολικά 1.719 τεμάχια το μέσο ποσό που αφορούσαν άγγιζε τα 116.000 ευρώ ανά επιταγή.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 στα 36 εκατ. ευρώ, από 34 εκατ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο επτάμηνο ανήλθαν σε 21.471.

 

Πηγή: insider.gr 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.